Klasyczne pesto

pesto

Parę dobrych lat posiłkowaliśmy się sklepowym pesto. Kiedy zaczęliśmy uprawę własnej bazylii, mąż wpadł na pomysł, aby je samemu przygotowywać. Teraz nie wyobrażam sobie lata bez naszego, świeżego i do tego własnej roboty pesto. Przygotowanie pesto zajmuje niewiele czasu, a smak jest wyrazisty i niepowtarzalny.
To  danie to specjalność mojego męża.

Zapraszam.

Składniki pesto

  • duży pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag orzeszków piniowych (ew. orzechy nerkowca)
  • 10 dag parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli do smaku

pesto

pesto

pesto

pesto

Przygotowanie

Do miksera wrzucamy umyte i wysuszone listki bazylii, czosnek, parmezan i orzeszki i szczyptę soli. Polewamy oliwą i miksujemy, znów dolewamy oliwy i miksujemy tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pesto jest gotowe, gotujemy makaron al dente odcedzamy mieszamy z sosem pesto. Możemy dodać oliwki lub suszone pomidory. Posypujemy parmezanem. Smacznego.

pesto

pesto