Sernik na ciasteczkowym brownie

sernik na zimno

Jestem Łasuchem, przyznaję się bez bicia ;). Lubie ciasta, ciastka i desery, a najbardziej takie które nie wymagają dużo pracy i czasu. Latem lubię serniki na zimno. Takim deserem jest Sernik na ciasteczkowym brownie. SKŁADNIKI 500 gram ser białego mielonego 1 cukier waniliowy 200ml [...]

Zobacz więcej

Potrawka z zielonej soczewicy

soczewicy

Są takie dni kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie lub w międzyczasie chcemy coś zrobić. Stąd moja propozycja na potrawkę warzywno- mięsną z zieloną soczewicą. Ta potrawa jest bardzo prosta, jej plusem jest też niedrogi koszt. U nas w domu często sięgamy po soczewicę, gdyż jest [...]

Zobacz więcej

Babeczki jaglane ze słonecznikiem

Dzisiaj kilka słów o dobroczynnym działaniu słonecznika. Ziarna słonecznika są skarbnicą witaminy E, która nie tylko przedłuża młodość, ma również wpływ na płodność – są zalecane zwłaszcza mężczyznom, ponieważ poprawiają jakość plemników. Ziarna słonecznika są jednym z [...]

Zobacz więcej

Tarta jajeczna ze szparagami :)

tarta

Nasz świat kulinarny wciąż kręci się wokół szparagów. Korzystamy z dobrodziejstw sezonowych ;). Najbardziej lubimy zielone szparagi 🙂 są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie dlatego nie  obieramy ich przed gotowaniem. [...]

Zobacz więcej

Pasta jajeczno-serowa (dziadka Tadeusza)

pasta jajeczno-serowa

Są w naszym życiu takie smaki, zapachy, potrawy które kojarzą  nam się z konkretnymi osobami. Dzisiejsza moja kulinarna propozycja pasta jajeczno-serowa – właśnie taką jest. Dziadek mojego męża przyrządzał tę pastę jemu jak był małym chłopcem. Do dziś pamięta ruchy rąk dziadka [...]

Zobacz więcej

Rabarbarowiec z bezą

rabarbarowiec

Mamy w kuchni sezon na rabarbar, słów kilka o tym warzywie. Rabarbar  jest warzywem sezonowym, zwanym też rzewieniem. Pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar ma w sobie [...]

Zobacz więcej