Tarta jajeczna ze szparagami :)

tarta

Nasz świat kulinarny wciąż kręci się wokół szparagów. Korzystamy z dobrodziejstw sezonowych ;). Najbardziej lubimy zielone szparagi 🙂 są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie dlatego nie  obieramy ich przed gotowaniem. [...]

Zobacz więcej

Pasta jajeczno-serowa (dziadka Tadeusza)

pasta jajeczno-serowa

Są w naszym życiu takie smaki, zapachy, potrawy które kojarzą  nam się z konkretnymi osobami. Dzisiejsza moja kulinarna propozycja pasta jajeczno-serowa – właśnie taką jest. Dziadek mojego męża przyrządzał tę pastę jemu jak był małym chłopcem. Do dziś pamięta ruchy rąk dziadka [...]

Zobacz więcej

Rabarbarowiec z bezą

rabarbarowiec

Mamy w kuchni sezon na rabarbar, słów kilka o tym warzywie. Rabarbar  jest warzywem sezonowym, zwanym też rzewieniem. Pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar ma w sobie [...]

Zobacz więcej

JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej

jagielnik

Kasza jaglana powróciła ostatnio do Łask. Nasza rodzina jest zauroczona kaszami, często je spożywamy. A jaglana ma w sobie wiele zalet prozdrowotnych. Posiada mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia ją duża zawartość witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i [...]

Zobacz więcej

Fusilli z wędzonym łososiem

łosoś

W naszym jadłospisie często sięgamy po ryby. Cała nasza trójka bardzo lubi tego typu dania, więc nie ma w związku z tym problemu. Dygnitarz ma jeszcze przed sobą poznanie smaku rybki 😉 Łososia na obiad czy pastę makrelową na śniadanie chętnie zjada mój starszy syn, co szczególnie mnie [...]

Zobacz więcej

Ananasowiec babci Janiny

ananasowiec

Ciasto ananasowiec, od 20 lat robione w każde święta przez moją 84 letnią Babcię. Stwierdziłam że ktoś musi przejąć tradycję pieczenia tego przepysznego ciasta. Wszyscy w rodzinie zawsze czekamy aby rozpocząć konsumpcję Naszego ananasowca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie (biszkopt [...]

Zobacz więcej