Pasta z papryki

Koniec lata i początek jesieni to w wielu domach okres przygotowywania przetworów. Tak też jest u nas…

pasta z papryki

Chciałam wam zaproponować pyszną pastę z papryki.

Dodajemy ją do zup oraz sosów. Pyszna jest też do wędlin. Z tej pasty można przyrządzić świetnie danie z ryżem, makaronem jak też z warzywami i mięsem.

Dla wegetarian oczywiście wersja bezmięsna – również pyszna!

Niedługo zaproponuje Ci taki szybki obiad z tą właśnie pastą.

Dzisiaj zapraszam Cię do naszej spiżarni. Jestem przekonana, że ta pasta z papryki przypadnie Ci do gustu.

pasta z papryki
Składniki

  • 1 kg papryki
  • 25 dag cebuli
  • 5 dag cukru
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Paprykę oczyszczamy z pestek.
  • Cebulę obieramy ze skóry.
  • Tak przygotowane warzywa mielimy w maszynce do mięsa.
  • Zmieloną cebulę i paprykę przekładamy do garnka.
  • Dodajemy cukier, oliwę oraz przyprawy do smaku.
  • Gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając.
  • Gorącą pastę nakładamy do słoików.
  • Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Smacznego.