Rabarbarowiec z bezą

rabarbarowiec

Mamy w kuchni sezon na rabarbar, słów kilka o tym warzywie. Rabarbar  jest warzywem sezonowym, zwanym też rzewieniem. Pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar ma w sobie [...]

Zobacz więcej

JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej

jagielnik

Kasza jaglana powróciła ostatnio do Łask. Nasza rodzina jest zauroczona kaszami, często je spożywamy. A jaglana ma w sobie wiele zalet prozdrowotnych. Posiada mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia ją duża zawartość witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i [...]

Zobacz więcej

Ananasowiec babci Janiny

ananasowiec

Ciasto ananasowiec, od 20 lat robione w każde święta przez moją 84 letnią Babcię. Stwierdziłam że ktoś musi przejąć tradycję pieczenia tego przepysznego ciasta. Wszyscy w rodzinie zawsze czekamy aby rozpocząć konsumpcję Naszego ananasowca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie (biszkopt [...]

Zobacz więcej