Ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

„Najłatwiejsze ciasto w świecie u u u … nic a nic się go nie gniecie…” Pamiętam tą piosenkę z dzieciństwa… I dzisiaj zapraszam Cię na takie ciasto. Przepis na ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty. Nie potrafię robić wykwintnych wypieków. Może z biegiem [...]

Zobacz więcej

Szparagi z jajkiem w koszulce

szparagi

Gdy zaczyna się sezon na szparagi, staję się bardzo monotematyczna. Ostatnio serwowałam Ci tartę ze szparagami. Mam nadzieję, że przypadła Ci do gustu? Tym razem moja propozycja to idealne danie na śniadanie. Zapraszam na szparagi z jajkiem w koszulce.

Zobacz więcej

Babka z majonezem

babka

Moja przygoda z pieczeniem rozpoczęła się pięć lat temu. Z odrobiną nieśmiałości podeszłam do tego tematu. Moje koleżanki z pracy są w te klocki całkiem dobre. Wstydziłam się przynieść jakikolwiek wypiek do pracy. Najzwyczajniej bałam się ich krytyki. Pierwszym ciastem, jakie upiekłam [...]

Zobacz więcej

Ciasto marchewkowe. Wydanie świąteczne

ciasto marchewkowe

Jestem aktywną zawodowo mamą i nie ukrywam, że z czasem jest u mnie różnie. Niedługo święta, stąd moja propozycja przepisu na ciasto marchewkowe: szybkie, łatwe, cudownie pasujące do świątecznego klimatu, pachnące cynamonem, imbirem, miodem i jabłkami. ZAPRASZAM SKŁADNIKI CIASTO 4 [...]

Zobacz więcej

Ciasto z fasoli – typu brownie

ciasto z fasoli

Dzisiaj chciałam wam polecić przepis na ciasto z fasoli, typu brownie. Przyznaje się, byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Obawiałam się, że smak fasoli zdominuje całkowicie jego odbiór. Jestem bardzo mile zaskoczona jego konsystencją, jest mokre i puszyste a fasola [...]

Zobacz więcej

Pora na Szarlotkę

szarlotka

Nadeszła jesień ?  Zauważyłeś/łaś 😉 W ten jesienny dzień chciałam Cię przywitać pysznym, tradycyjnym przepisem na Szarlotkę z Antonówek 🙂 Idealnie będzie się komponować z  dobrą herbatką…. kocem i interesującą książką. Kilka wiadomości o tej właśnie odmianie jabłek. Antonówka [...]

Zobacz więcej

Tarta jajeczna ze szparagami :)

tarta

Nasz świat kulinarny wciąż kręci się wokół szparagów. Korzystamy z dobrodziejstw sezonowych ;). Najbardziej lubimy zielone szparagi 🙂 są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie dlatego nie  obieramy ich przed gotowaniem. [...]

Zobacz więcej