Ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

„Najłatwiejsze ciasto w świecie u u u … nic a nic się go nie gniecie…” Pamiętam tą piosenkę z dzieciństwa… I dzisiaj zapraszam Cię na takie ciasto. Przepis na ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty. Nie potrafię robić wykwintnych wypieków. Może z biegiem [...]

Zobacz więcej

Ciastka serowe z jabłkami

ciastka

Te ciastka są częstą przekąską u nas w domu ;).  Wyglądają niepozornie, a smakują wyśmienicie. Przepis ten jest bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, pochodzi z zeszytu od mamy mojej przyjaciółki. Na drugi dzień ciasto nawilgnie od jabłek i ciastka są jeszcze lepsze, o ile przetrwają [...]

Zobacz więcej

Pasta z ciecierzycy z bazylią

pasta z ciecierzycy

Uwielbiam wszelakie smarowidła do chleba. A że lubię wiedzieć co jem, bardzo często sama takie rzeczy przyrządzam. Moja pasta rybna cieszyła się sporym zainteresowaniem, dlatego postanowiłam podzielić się z tobą przepisem na pastę z ciecierzycy. Zapraszam! SKŁADNIKI 1 puszka [...]

Zobacz więcej

Pasta rybna (masło rybne)

pasta rybna

Tę pastę wymyśliłam wspólnie z mężem. Nasz syn ma alergię i do 3 roku życia nie mógł jeść wielu rzeczy w tym ryb. Nie znał smaku ryby i kiedy lekarz zezwolił na podanie tego produktu, powstał problem. Zastanawiałam się z mężem w jaki sposób przemycić rybę w daniu.  I tak powstała [...]

Zobacz więcej

Sernik na ciasteczkowym brownie

sernik na zimno

Jestem Łasuchem, przyznaję się bez bicia ;). Lubie ciasta, ciastka i desery, a najbardziej takie które nie wymagają dużo pracy i czasu. Latem lubię serniki na zimno. Takim deserem jest Sernik na ciasteczkowym brownie. SKŁADNIKI 500 gram ser białego mielonego 1 cukier waniliowy 200ml [...]

Zobacz więcej

Potrawka z zielonej soczewicy

soczewicy

Są takie dni kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie lub w międzyczasie chcemy coś zrobić. Stąd moja propozycja na potrawkę warzywno- mięsną z zieloną soczewicą. Ta potrawa jest bardzo prosta, jej plusem jest też niedrogi koszt. U nas w domu często sięgamy po soczewicę, gdyż jest [...]

Zobacz więcej

Tarta jajeczna ze szparagami :)

tarta

Nasz świat kulinarny wciąż kręci się wokół szparagów. Korzystamy z dobrodziejstw sezonowych ;). Najbardziej lubimy zielone szparagi 🙂 są najcieńsze ze wszystkich odmian, aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Zielone szparagi są miękkie dlatego nie  obieramy ich przed gotowaniem. [...]

Zobacz więcej