Ananasowiec babci Janiny
Ciasto ananasowiec, od 20 lat robione w każde święta przez moją 84 letnią Babcię. Stwierdziłam że ktoś musi przejąć tradycję pieczenia tego przepysznego ciasta. Wszyscy w rodzinie zawsze czekamy aby rozpocząć konsumpcję Naszego ananasowca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie (biszkopt można upiec dzień wcześniej). Połączenie miękkiego, jasnego biszkoptu nasączonego sokiem z cytryny z masą budyniową z kawałeczkami ananasów oraz z chrupiącą słodką bezą 🙂
SKŁADNIKI
BISZKOPT
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
KREM
- 1 puszka ananasa (565 g całość: zalewa + owoce)
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 1 śmietankowy bez cukru (40 g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 żółtka
- 20 dag masła
BEZA KOKOSOWA
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag wiórków kokosowych
DO NASĄCZENIA
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- sok z połowy cytryny
- zalewa z ananasów (1/4 lub 1/3 szklanki)
PRZYGOTOWANIE
BISZKOPT
Prostokątną formę do pieczenia 21×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną i ziemiaczaną przesiewamy przez sitko, do jednej miski tak aby się wymieszały.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie gładka (ok. 6 minut). Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu ostatniego żółtka całość jeszcze miksujemy ok. 4 minuty. Na koniec dodajemy przesiane i wymieszane obie mąki (w dwóch turach) i delikatnie mieszamy (nie miksujemy, gdyż zniszczy się piana).
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec przez ok. 25 – 30 minut. Wyjmujemy od razu z piekarnika i upuszczamy foremkę z wysokości 50 cm, ponownie wstawiamy do piekarnika (już wyłączonego) i czekamy aż wystygnie przy uchylonych drzwiczkach.
KREM
Ananasa kroimy w drobną kosteczkę. 3/4 szklanki soku z ananasa wlewamy do garnka. Do szklanki wlewamy resztę soku i 4 łyżki wody rozpuszczamy w tym budyń + 1 łyżkę mąki pszennej. Do garnka z sokiem wsypujemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy, gdy płyn już się gotuje wlewamy rozmieszany w soku budyń i chwilę gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Ucieramy na puch masło z żółtkami i stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Ucieramy wszystko na gładki, puszysty krem. Na koniec dodajemy odsączone z nadmiaru soku, pokrojone ananasy i wkładamy masę na chwilę do lodówki. Pozostały sok odciśnięty z cząstek ananasa również możemy wykorzystać do zrobienia soku do nasączenia biszkoptu.
BEZA KOKOSOWA
Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier i dalej ubijamy jeszcze ok. 7 minut, aż piana będzie lśniąca. Dodajemy stopniowo wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki (w której piekliśmy biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia, i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150stopni C i piec przez 60/70minut.
PRZEKŁADANIE
Biszkopt nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Wyłożyć krem, a na wierzch położyć pokruszoną bezę (można też położyć całą, bez kruszenia), lekko docisnąć. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.