Ananasowiec babci Janiny

Ciasto ananasowiec, od 20 lat robione w każde święta przez moją 84 letnią Babcię. Stwierdziłam że ktoś musi przejąć tradycję pieczenia tego przepysznego ciasta. Wszyscy w rodzinie zawsze czekamy aby rozpocząć konsumpcję Naszego ananasowca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie (biszkopt można upiec dzień wcześniej). Połączenie miękkiego, jasnego biszkoptu nasączonego sokiem z cytryny z masą budyniową z kawałeczkami ananasów oraz z chrupiącą słodką bezą 🙂

SKŁADNIKI

BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
KREM
  • 1 puszka ananasa (565 g całość: zalewa + owoce)
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła
BEZA KOKOSOWA
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
DO NASĄCZENIA
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny
  • zalewa z ananasów (1/4 lub 1/3 szklanki)

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT

Prostokątną formę do pieczenia 21×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną i ziemiaczaną przesiewamy przez sitko, do jednej miski tak aby się wymieszały.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie gładka (ok. 6 minut). Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu ostatniego żółtka całość jeszcze miksujemy ok. 4 minuty. Na koniec dodajemy przesiane i wymieszane obie mąki (w dwóch turach) i delikatnie mieszamy (nie miksujemy, gdyż zniszczy się piana).

Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec przez ok. 25 – 30 minut. Wyjmujemy od razu z piekarnika i upuszczamy foremkę z wysokości 50 cm, ponownie wstawiamy do piekarnika (już wyłączonego) i czekamy aż wystygnie przy uchylonych drzwiczkach.

KREM

Ananasa kroimy w drobną kosteczkę. 3/4 szklanki soku z ananasa wlewamy do garnka. Do szklanki wlewamy resztę soku i 4 łyżki wody rozpuszczamy  w tym budyń + 1 łyżkę mąki pszennej.  Do garnka z sokiem wsypujemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy, gdy płyn już się gotuje wlewamy rozmieszany w soku budyń i chwilę gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Ucieramy na puch masło z żółtkami i stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową. Ucieramy wszystko na gładki, puszysty krem. Na koniec dodajemy odsączone z nadmiaru soku, pokrojone ananasy i wkładamy masę na chwilę do lodówki. Pozostały sok odciśnięty z cząstek ananasa również możemy wykorzystać do zrobienia soku do nasączenia biszkoptu.

BEZA KOKOSOWA

Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier i dalej ubijamy jeszcze ok. 7 minut, aż piana będzie lśniąca. Dodajemy stopniowo wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki (w której piekliśmy biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia, i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150stopni C i piec przez 60/70minut.

PRZEKŁADANIE

Biszkopt nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Wyłożyć krem, a na wierzch położyć pokruszoną bezę (można też położyć całą, bez kruszenia), lekko docisnąć. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO!