Babeczki jaglane ze słonecznikiem
Dzisiaj kilka słów o dobroczynnym działaniu słonecznika.
Ziarna słonecznika
są skarbnicą witaminy E, która nie tylko przedłuża młodość, ma również wpływ na płodność – są zalecane zwłaszcza mężczyznom, ponieważ poprawiają jakość plemników. Ziarna słonecznika są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, potocznie nazywanej witaminą płodności, gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych. Jej niedobór m.in. zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn. Witamina E jest także bardzo ważnym składnikem podczas ciąży, gdyż jest współodpowiedzialna za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu. Witamina E to także składnik 😉 młodości, zawarte w niej przeciwutleniacze działają przeciwzmarszczkowo :).
Zawarte w słoneczniku fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu LDL, co się wiąże z zapobieganiem miażdżycy w naczyniach krwionośnych. Następna pożyteczna cecha to zawartość kwasu linolowego. Kwas ten ma działanie przeciwnowotworowe, może hamować powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów nowotworowych. Największą skuteczność kwas linolowy wykazuje w prewencji nowotworu sutka, płuc, czerniaka oraz raka jelita grubego. Osoby które skarżą się na zaparacia, powinny się zaprzyjaźnić ze słonecznikiem. Ma on wpływ na regulację układu pokarmowego, gdyż posiada sporą zawartość Błonnika.
Wartości odżywcze słonecznika (w 100 g)
Wartość energetyczna – 584 kcal
- Białko ogółem – 20.78 g
- Tłuszcz – 51.46 g
- Węglowodany – 20.00 g (w tym cukry proste 2.62 g)
- Błonnik – 8.6 g
Witaminy
- Witamina C – 1.4 mg
- Tiamina – 1.480 mg
- Ryboflawina – 0.355 mg
- Niacyna – 8.335 mg
- Witamina B6 – 1.345 mg
- Kwas foliowy – 227 µg
- Witamina A – 50 IU
- Witamina E – 35.17 mg
Minerały
- Wapń – 78 mg
- Żelazo – 5.25 mg
- Magnez – 325 mg
- Fosfor – 660 mg
- Potas – 645 mg
- Sód – 9 mg
- Cynk – 5 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone
Źródło:
USDA National Nutrient Database for Standard Reference
A o to przepis na babeczki jaglane:
Składniki
- jedna szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka sojowego lub bez laktozy
- pół szklanki cukru brązowego albo ksylitolu
- 200 g słonecznika
- 1 łyżka kaka
- sok z cytryny
- mleko kokosowe – pół puszki
- cukier waniliowy
- serek mascarpone
- truskawki
Przygotowanie
Kaszę jaglaną należy przepłukać kilkukrotnie pod wodą. Zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy dopóki nie wchłonie mleka. Do kaszy dodajemy brązowy cukier/ksylitol, pół puszki mleka kokosowego, kakao, sok z cytryny i cukier waniliowy. Przestudzoną kaszę blendujemy i łączymy ze słonecznikiem. Nasza masa powinna być w miarę gęsta (przypominająca sernikową). Foremki do babeczek / muffinów wykładamy papilotkami, zapełniamy masą. Babeczki bardzo nie wyrosną także zostawiamy pół centymetra od rantu foremki. Pieczemy około 35 minut w 180 ˚C. Zostawiamy aż wystygnie. Babeczki jaglane dekorujemy mascarpone, pokrojonymi truskawkami lub innym owocem. Listek mięty to taka wisienka na torcie 😉 podkręca smak babeczki 🙂
SMACZNEGO !

Komentarze
Bookendorfina Izabela Pycio w dniu 20 czerwca 2017 o 07:07
U nas ostatnio słonecznik wrócił do łask, kiedyś więcej go stosowaliśmy w urozmaicaniu menu, ale później jakby uległ zapomnieniu. Zatem teraz na fali jego popularności w naszym domu, bardzo chętnie przygotujemy takie babeczki z jego udziałem. 🙂
Bookendorfina
Jazwyklamatkaa w dniu 20 czerwca 2017 o 10:09
Bardzo się cieszę :), są zdrowe I smaczne 🙂
Gosia w dniu 20 czerwca 2017 o 07:12
Wyglądają obłędnie, ja uwielbiam słonecznik i nie pomyślałam, że można z niego takie cudo zrobić.
Joanna Chmielewska-Ułas w dniu 20 czerwca 2017 o 11:13
Dzień dobry, wydaje mi się że jest błąd w treści przepisu, brak wzmianki o słoneczniku, natomiast jest mowa o orzechach nerkowca.
Jazwyklamatkaa w dniu 20 czerwca 2017 o 11:16
Ma Pani rację , bo wcześniej robiłam z orzechami a syn jest uczulony I zamieniłam na słonecznik dziękuję.
Nina w dniu 23 czerwca 2017 o 09:29
Mniam, kasza jaglana to jest to co lubię! ????
KOM w dniu 23 czerwca 2017 o 11:28
Wyglądają cudnie!
Marlena w dniu 23 czerwca 2017 o 11:50
Kolejny przepis na jaglankę! Mmmmm…Udostępniam na swojej tablicy, bo oprócz jaglanki jestem wielką miłośniczką babeczek i muffinek 🙂 Są szybkie, smaczne i efektowne! Kocham!!! Jednak będę musiała dać zwykłe mleko 2% bo tylko takie mam 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 23 czerwca 2017 o 20:55
Można dodać mleko jakie się ma ;).
pannaewa w dniu 25 czerwca 2017 o 07:30
Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci! ❤
Jazwyklamatkaa w dniu 25 czerwca 2017 o 14:40
Bo to samo Dobro 🙂
Katarzyna R w dniu 25 czerwca 2017 o 11:31
Świetny pomysł na smaczną przekąskę…chętnie spróbuję ????
Helena Rojek-Osowska w dniu 25 czerwca 2017 o 13:22
Zjadłabym, tak smacznie wyglądają.
Jazwyklamatkaa w dniu 25 czerwca 2017 o 14:40
Ja jestem łasuchem 🙂 więc lubię słodycze 😉
Magda w dniu 25 czerwca 2017 o 14:03
Wyglądają pysznie ????
kasiaekiertgmailcom w dniu 25 czerwca 2017 o 14:36
szybkie i ciekawe składniki ????
Jazwyklamatkaa w dniu 25 czerwca 2017 o 14:41
Polecam wypróbować przepis 🙂
Mom and Lil' girl w dniu 25 czerwca 2017 o 17:39
Wygląda pysznie!
Matka Polka Czytająca w dniu 27 czerwca 2017 o 05:53
Wyglądają smakowicie! Kasza jaglana należy do moich ulubionych. Można komponować przeróżne dania z nią w roli głównej. Pysznie i zdrowo ????
Jazwyklamatkaa w dniu 27 czerwca 2017 o 16:25
Jestem kaszożercą 😉
Kasia zaplanowaniPl w dniu 27 czerwca 2017 o 08:05
Piękne zdjęcie, aż nabrałam na nie apetytu ????
kasiaekiertgmailcom w dniu 27 czerwca 2017 o 13:43
pięknie podane 🙂
Zwykła Matka w dniu 28 czerwca 2017 o 10:27
Uwielbiam słonecznik, a kasze jaglana tez chętnie. Świetny sposób na to, by rodzince troche jaglanki przemycić 🙂
Szczęśliwa Siódemka w dniu 12 listopada 2017 o 11:38
Pięknie przystrojone, mam słabość do takich babeczek ????
Jazwyklamatkaa w dniu 12 listopada 2017 o 11:58
Te babeczki i jagielnik ciasto z kaszy jaglanej robią furorę.
Jedziemy na wycieczkę w dniu 8 lipca 2018 o 11:55
Takich jeszcze nie robiłam, ale kiedyś na pewno spróbuję, tylko muszę pomyśleć czym zastąpić serek mascarpone, bo moje dzieci go nie lubią.