Babeczki jaglane ze słonecznikiem
Dzisiaj kilka słów o dobroczynnym działaniu słonecznika.
Ziarna słonecznika
są skarbnicą witaminy E, która nie tylko przedłuża młodość, ma również wpływ na płodność – są zalecane zwłaszcza mężczyznom, ponieważ poprawiają jakość plemników. Ziarna słonecznika są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, potocznie nazywanej witaminą płodności, gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych. Jej niedobór m.in. zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn. Witamina E jest także bardzo ważnym składnikem podczas ciąży, gdyż jest współodpowiedzialna za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu. Witamina E to także składnik 😉 młodości, zawarte w niej przeciwutleniacze działają przeciwzmarszczkowo :).
Zawarte w słoneczniku fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu LDL, co się wiąże z zapobieganiem miażdżycy w naczyniach krwionośnych. Następna pożyteczna cecha to zawartość kwasu linolowego. Kwas ten ma działanie przeciwnowotworowe, może hamować powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów nowotworowych. Największą skuteczność kwas linolowy wykazuje w prewencji nowotworu sutka, płuc, czerniaka oraz raka jelita grubego. Osoby które skarżą się na zaparacia, powinny się zaprzyjaźnić ze słonecznikiem. Ma on wpływ na regulację układu pokarmowego, gdyż posiada sporą zawartość Błonnika.
Wartości odżywcze słonecznika (w 100 g)
Wartość energetyczna – 584 kcal
- Białko ogółem – 20.78 g
- Tłuszcz – 51.46 g
- Węglowodany – 20.00 g (w tym cukry proste 2.62 g)
- Błonnik – 8.6 g
Witaminy
- Witamina C – 1.4 mg
- Tiamina – 1.480 mg
- Ryboflawina – 0.355 mg
- Niacyna – 8.335 mg
- Witamina B6 – 1.345 mg
- Kwas foliowy – 227 µg
- Witamina A – 50 IU
- Witamina E – 35.17 mg
Minerały
- Wapń – 78 mg
- Żelazo – 5.25 mg
- Magnez – 325 mg
- Fosfor – 660 mg
- Potas – 645 mg
- Sód – 9 mg
- Cynk – 5 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone
Źródło:
USDA National Nutrient Database for Standard Reference
A o to przepis na babeczki jaglane:
Składniki
- jedna szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka sojowego lub bez laktozy
- pół szklanki cukru brązowego albo ksylitolu
- 200 g słonecznika
- 1 łyżka kaka
- sok z cytryny
- mleko kokosowe – pół puszki
- cukier waniliowy
- serek mascarpone
- truskawki
Przygotowanie
Kaszę jaglaną należy przepłukać kilkukrotnie pod wodą. Zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy dopóki nie wchłonie mleka. Do kaszy dodajemy brązowy cukier/ksylitol, pół puszki mleka kokosowego, kakao, sok z cytryny i cukier waniliowy. Przestudzoną kaszę blendujemy i łączymy ze słonecznikiem. Nasza masa powinna być w miarę gęsta (przypominająca sernikową). Foremki do babeczek / muffinów wykładamy papilotkami, zapełniamy masą. Babeczki bardzo nie wyrosną także zostawiamy pół centymetra od rantu foremki. Pieczemy około 35 minut w 180 ˚C. Zostawiamy aż wystygnie. Babeczki jaglane dekorujemy mascarpone, pokrojonymi truskawkami lub innym owocem. Listek mięty to taka wisienka na torcie 😉 podkręca smak babeczki 🙂
SMACZNEGO !