Babeczki Matki
Mój pierwszoklasista domaga się jakiegoś słodyczka na drugie śniadanie w szkole. Matka postanowiła nie iść na łatwiznę i sama przygotowuję mu przekąski. Oto jedna z nich 🙂
Zapraszam na babeczki Matki
Składniki – suche
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 120 cukier trzcinowy/ ksylitol
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- gorzka czekolada ( starta na tarce o dużych oczkach lub pokrojona w kostkę)
- szczypta soli
Składniki – mokre
- jogurt naturalny/ kefir 200 g
- 2 jajka
- 120 ml oleju
- owoce np. Borówki
Przygotowanie
Formę do babeczek smarujemy masłem lub używamy papierowych wkładów ( ja użyłam wkładów ). Przygotowujemy dwie mieski : w pierwszej mieszamy składniki suche. Ta druga to miska od robota kuchennego, tam łączę składniki ( na wolnych obrotach ) mokre plus borówki które dodaje na samym końcu i delikatnie mieszam łyżką. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych, delikatnie mieszamy i wlewamy do foremek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy około 30 minut.
A Ty masz jakieś pyszne przepisy na drugie śniadanie 🙂 ? Podziel się 🙂
Smacznego 🙂