Babeczki Matki 

Mój pierwszoklasista domaga się jakiegoś słodyczka na drugie śniadanie w szkole. Matka postanowiła nie iść na łatwiznę i sama przygotowuję mu przekąski. Oto jedna z nich 🙂

Zapraszam na babeczki Matki

babeczki

Składniki – suche

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 120 cukier trzcinowy/ ksylitol
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gorzka czekolada ( starta na tarce o dużych oczkach lub pokrojona w kostkę)
  • szczypta soli

babeczki

Składniki – mokre

  • jogurt naturalny/ kefir 200 g
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju
  • owoce np. Borówki

Przygotowanie

Formę do babeczek smarujemy masłem lub używamy papierowych wkładów ( ja użyłam wkładów ). Przygotowujemy dwie mieski :  w pierwszej mieszamy składniki suche. Ta druga to miska od robota kuchennego, tam łączę składniki ( na wolnych obrotach ) mokre plus borówki które dodaje na samym końcu i delikatnie mieszam łyżką. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych, delikatnie mieszamy i wlewamy do foremek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pieczemy około 30 minut.

babeczki

A Ty masz jakieś pyszne przepisy na drugie śniadanie 🙂 ? Podziel się 🙂

Smacznego 🙂