Ciastka jaglane matki
To już moja kolejna propozycja zdrowych smakołyków. Przygodę ze zdrowymi słodyczami rozpoczęłam od JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej. Potem na bazie jagielnika powstały Babeczki jaglane ze słonecznikiem. Teraz przyszła pora na ciastka jaglane. Już Ci nie raz mówiłam, że bardzo lubię słodki smak i nie umiem się bez niego obyć. Są dni, kiedy po prostu muszę mieć coś na tak zwanego bóla do kawy. Zapraszam Cię do wypróbowania przepisu na ciastka jaglane.
Składniki
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka UHT lub (bezlaktozy, kokosowego) plus tyle mleka ile kasza zabierze
- 1 łyżka oleju
- garść żurawiny
- garść wiórek kokosowych
Przygotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu w jednej szklance mleka. Co chwilę sprawdzamy i mieszamy kaszę, aby nie przywarła. Stosunkowo dolewamy mleka, gdy kasza będzie miękka i wchłonie mleko, odstawiamy ją do wystudzenia. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Do wystudzonej kaszy dodajemy odcedzoną żurawinę I wszystko blendujemy. Do powstałej masy wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy łyżką. Formujemy kulki, które kładziemy na papierze do pieczenia. Aby wyszła nam ładna forma ciastka, bierzemy kawałek drugiego papieru i dociskamy kulkę z naszej masy. W ten sposób masa nie przyklei nam się do rąk. Piekarnik ustawiamy na 180, pieczemy góra dół 20 minut. Po tym czasie ciastka obracamy i pieczemy jeszcze 10 minut z funkcją termoobiegu.
Życzę smacznego.
Komentarze
Aleksandra Załęska w dniu 12 lutego 2018 o 11:35
Mniam, aż mi ślinka pociekła 🙂 Ciekawy przepis, muszę wypróbować, bo do tej pory robiłam ciasteczka owsiane 🙂
matkaa w dniu 12 lutego 2018 o 13:31
A ja jeszcze owsianych nie robiłam. Muszę zajrzeć do Ciebie. Są na blogu?
Małgorzata Kijowska w dniu 12 lutego 2018 o 12:32
ostatnio mam fazę na kaszę jaglaną, kradnę więc przepis 😉
matkaa w dniu 12 lutego 2018 o 13:31
Bo to najzdrowsza z kasz 🙂
Amber w dniu 12 lutego 2018 o 12:49
Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie!
matkaa w dniu 12 lutego 2018 o 13:30
I takie są. Do kawy i herbaty idealne.
Mariola w dniu 12 lutego 2018 o 13:08
moje smaku uwielbiam podkradam przepis 🙂
matkaa w dniu 12 lutego 2018 o 13:29
Cieszę się że przypadły do gustu 🙂
Kasia Franiszyn-Luciano w dniu 12 lutego 2018 o 13:34
Oj matka matka….smaka robisz. Kradnę i dzieciom zrobię@
matkaa w dniu 12 lutego 2018 o 14:23
Mój starszy syn zajadał się nimi w szkole 🙂
I LOVE LIFE w dniu 12 lutego 2018 o 13:55
Zdrowo i pysznie !
matkaa w dniu 12 lutego 2018 o 14:22
I tak ma być 😉
Ewelina w dniu 12 lutego 2018 o 14:15
Super lubię takie ciastka, które można zrobić z tego co ma się pod ręką 😉
matkaa w dniu 12 lutego 2018 o 14:22
Dokładnie, zrobienie ich to żadna filozofia.
Magdalena w dniu 12 lutego 2018 o 14:17
Wyglądają cudnie. Nie robiłam takich cienkich okrągłych jeszcze, fajny pomysł! Schrupię chętnie, a mąż będzie wreszcie zadowolony, że bez tej wstrętnej pszenicy i cukru! Dzięki za przepis!
matkaa w dniu 12 lutego 2018 o 14:21
Do kawy czy herbaty idealne. Są dość sycące 🙂
Zwykła Matka w dniu 12 lutego 2018 o 14:24
Myśle, że mogłyby nam bardzo zasmakować 🙂
Aneta Jokisz w dniu 12 lutego 2018 o 14:26
O matko, masz mnie. Będę je dzidiaj robić, tylko po żurawinę skoczę!
Magda w dniu 12 lutego 2018 o 15:02
Z kaszy jaglanej? Pięknie wyglądają.:)
Pozdrawiam, Magda
http://www.sweetrawstyle.pl
Karola Buszujwkuchni w dniu 12 lutego 2018 o 15:26
O jaglanych ciastkach jeszcze nie słyszałam, muszę je zrobić! : )
https://buszujwkuchni.com – zapraszam : )
Julita w dniu 12 lutego 2018 o 15:43
Takich z kaszy jeszcze nie robiłam (jedynie z płatków), ale przepis bardzo mi się podoba 🙂
Monika w dniu 12 lutego 2018 o 15:56
Uwielbiam takie fit ciasteczka!
Agata w dniu 12 lutego 2018 o 16:02
O super! To coś dla mnie, ponieważ teraz zaczęła się zdrowo odżywiać.
Dominika w dniu 12 lutego 2018 o 17:37
A ostatnio właśnie się zastanawiałam, jakie ciastka bezglutenowe zrobić. Teraz już wiem. 🙂
green goodies w dniu 12 lutego 2018 o 19:12
Bardzo fajny przepis, też lubię wykorzystywać kaszę jaglaną do słodkości 🙂
Minimalistic Girl w dniu 12 lutego 2018 o 19:42
Ale fajny i prosty przepis! Zapisuję i będę testować 🙂
Wiola Korzeniowska w dniu 12 lutego 2018 o 20:37
Oooo! To będzie mój kolejny przepis na odczarowanie kaszy jaglanej 🙂 zapisuję!
Thermomania w dniu 12 lutego 2018 o 20:52
Uwielbiam słodycze z kaszą jaglaną. Poproszę o więcej :).