Ciastka jaglane matki

image_print

To już moja kolejna propozycja zdrowych smakołyków. Przygodę ze zdrowymi słodyczami rozpoczęłam od JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej. Potem na bazie jagielnika powstały Babeczki jaglane ze słonecznikiem. Teraz przyszła pora na ciastka jaglane. Już Ci nie raz mówiłam, że bardzo lubię słodki smak i nie umiem się bez niego obyć. Są dni, kiedy po prostu muszę mieć coś na tak zwanego bóla do kawy. Zapraszam Cię do wypróbowania przepisu na ciastka jaglane.

Składniki

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka UHT lub (bezlaktozy, kokosowego) plus tyle mleka ile kasza zabierze
  • 1 łyżka oleju
  • garść żurawiny
  • garść wiórek kokosowych

ciastka jaglane

Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu w jednej szklance mleka. Co chwilę sprawdzamy i mieszamy kaszę, aby nie przywarła. Stosunkowo dolewamy mleka, gdy kasza będzie miękka i wchłonie mleko, odstawiamy ją do wystudzenia. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Do wystudzonej kaszy dodajemy odcedzoną żurawinę I wszystko blendujemy. Do powstałej masy wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy łyżką. Formujemy kulki, które kładziemy na papierze do pieczenia. Aby wyszła nam ładna forma ciastka, bierzemy kawałek drugiego papieru i dociskamy kulkę z naszej masy. W ten sposób masa nie przyklei nam się do rąk. Piekarnik ustawiamy na 180, pieczemy góra dół 20 minut. Po tym czasie ciastka obracamy i pieczemy jeszcze 10 minut z funkcją termoobiegu.

ciastka jaglane

Życzę smacznego.