Ciasto marchewkowe. Wydanie świąteczne
Jestem aktywną zawodowo mamą i nie ukrywam, że z czasem jest u mnie różnie. Niedługo święta, stąd moja propozycja przepisu na ciasto marchewkowe:
- szybkie,
- łatwe,
- cudownie pasujące do świątecznego klimatu,
- pachnące cynamonem, imbirem, miodem i jabłkami.
ZAPRASZAM
SKŁADNIKI CIASTO
- 4 jajka
- olej 225 ml
- mąka peszenna 200 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- odrobina imbiru mielonego
- cukier drobny 210 g
- starta marchew 3 sztuki średniej wielkości
- orzechy włoskie /słonecznik 150g
- kawa zbożowa 80 g
- masło 1 łyżka (dosmarowania blachy)
- bułka tarta do obsypania blachy
- cukier puder do posypania
KARMELIZIWANE JABŁKA
- jabłka kwaśne 3 szt
- 1 łyżka masła/masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- serek mascarpone 250 g
- chili pieprz cayenne szczypta
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cały czas mieszając (ja używałam do mieszania trzepaczki), olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie/słonecznik, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostudzenia.
KARMELIZOWANE JABŁKA
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki miódu, łyżkę masła. Następnie wkładamy jabłka pokrojone w cząstki , doprawiamy odrobiną cynamonu i pieprzem chili cayene. Smażymy na wolnym ogniu około 12 mniut. Odstawiamy do wystygnięcia.
DEKORACJA
Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone (delikatnie rozsmarowujemy, ja nie użyłam całego serka), na nim karmelizowane jabłka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem :).
Ciasto marchewkowe rozpływa się w ustach…
JEST przyjemnie wilgotne.

Komentarze
Agata Borkowska w dniu 18 grudnia 2017 o 11:14
wow! Świetny przepis! Taki na bogato, będę musiała zrobić:)
www.paniswojejwagi.pl w dniu 18 grudnia 2017 o 11:36
Szybkie, łatwe i pachnące cynamonem i imbirem czyli to co lubię ;)o
Magdalena Szymańska w dniu 18 grudnia 2017 o 13:31
Najbardziej przemawiają do mnie te karmelizowane jabłka 🙂
Ania Korzeniecka-Klisz w dniu 18 grudnia 2017 o 16:37
muszę spróbować bo wstyd się przyznać ale nigdy jeszcze nie robilam i nie jadłam ????
Jazwyklamatkaa w dniu 19 grudnia 2017 o 14:17
Śmiało zachęcam, jest proste i pyszne.
niupki w dniu 19 grudnia 2017 o 14:18
Brak czasu, a może inaczej – brak organizacji ::
Jazwyklamatkaa w dniu 19 grudnia 2017 o 15:36
Już miałam pisać kiedyś do Ciebie, bo się martwiłam.
niupki w dniu 19 grudnia 2017 o 15:59
Dziękuję za pamięć 🙂 ja już planuję kolejne posty na 2018 rok, miejmy nadzieję, że tym razem uda się prowadzić regularnie 🙂
Ewelina Gac w dniu 18 grudnia 2017 o 16:40
Świetna inspiracja. Właśnie wróciłam ze sklepu z workiem marchwi i natrafiłam na Twój wpis. Przeznaczenie 😀
Sylwia Wośkowiak-Kierepka w dniu 18 grudnia 2017 o 16:50
Ojej, jakie rewelacyjny przepis! Jak czas pozwoli wypróbuję przepis.
Marta mamawbiegu.pl w dniu 18 grudnia 2017 o 17:19
Uwielbiam ciasto marchewkowe. Moja bratowa zawsze robi, ja choc uwielbiam nie potrfię. Ale przepis wydaje się mega prostu więc na pewno spróbuję.
Monika (mama na całego) w dniu 18 grudnia 2017 o 17:43
Mhm…mniam mniam. Robię często ciasto marchewkowe. Wcześniej dawałam orzechy, teraz odsączam marchew. Ale słonecznik? To musi być pyszne. I jeszcze kawa. Na pewno zrobię 🙂
Monika Piętosa w dniu 18 grudnia 2017 o 18:45
Znam podobne ciasto ale w wersji bezglutenowej. Nigdy nie pomyślałam aby dodać kawy zbożowej, też można znaleźć bezglutenową:) i ten słonecznik który uwielbiam. Potem tylko kwestia ozdoby, i tu hulaj dusz! Karmelizowane jabłka są the best!
Minimalistic Girl w dniu 18 grudnia 2017 o 19:27
Wygląda obłędnie! Muszę spróbować je upiec. Może na Sylwestra ????
arturkierzek w dniu 18 grudnia 2017 o 19:35
Super! Piękne ciasto i bardzo fajny przepis. A wiesz, że ciasto marchewkowe miało w XIX wieku zastępować świąteczny piernik i jest elementem kuchni regionu łódzkiego? Ja byłem zdziwiony 😀
Agnieszka w dniu 18 grudnia 2017 o 19:52
O Matko! Zwykła – Niezwykła – trzeba bedzie zrobic to ciacho!!
Holly w dniu 18 grudnia 2017 o 20:11
Zachęcajaca alternatywa dla mojego przepisu.
niupki w dniu 18 grudnia 2017 o 20:51
wygląda super! robię podobne ciasto marchewkowe, ale w wersji wegańskiej – bez mascarpone.
Julita w dniu 19 grudnia 2017 o 21:49
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a w takiej wersji na pewno by mi smakowało ????
Paulina Grochowska w dniu 19 grudnia 2017 o 22:43
takiej wersji jeszcze nie widziałam – przekonałaś mnie!
slodkizapachmalin w dniu 19 grudnia 2017 o 23:11
Pycha! Uwielbiam ciasto marchewkowe! 🙂
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 20 grudnia 2017 o 07:54
Z dodatkiem kawy jeszcze nie jadłam! Zapowiada się smakowicie 🙂
Ewelina w dniu 20 grudnia 2017 o 08:20
Uwielbiam 😉
Angelika w dniu 20 grudnia 2017 o 10:33
Ale cudowności 🙂 jesli chodzi i ciasta to uwielbiam wszystkie w każdej wersji 🙂 wiec mnie kupiłaś