Ciasto marchewkowe. Wydanie świąteczne
Jestem aktywną zawodowo mamą i nie ukrywam, że z czasem jest u mnie różnie. Niedługo święta, stąd moja propozycja przepisu na ciasto marchewkowe:
- szybkie,
- łatwe,
- cudownie pasujące do świątecznego klimatu,
- pachnące cynamonem, imbirem, miodem i jabłkami.
ZAPRASZAM
SKŁADNIKI CIASTO
- 4 jajka
- olej 225 ml
- mąka peszenna 200 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- odrobina imbiru mielonego
- cukier drobny 210 g
- starta marchew 3 sztuki średniej wielkości
- orzechy włoskie /słonecznik 150g
- kawa zbożowa 80 g
- masło 1 łyżka (dosmarowania blachy)
- bułka tarta do obsypania blachy
- cukier puder do posypania
KARMELIZIWANE JABŁKA
- jabłka kwaśne 3 szt
- 1 łyżka masła/masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- serek mascarpone 250 g
- chili pieprz cayenne szczypta
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cały czas mieszając (ja używałam do mieszania trzepaczki), olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie/słonecznik, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostudzenia.
KARMELIZOWANE JABŁKA
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki miódu, łyżkę masła. Następnie wkładamy jabłka pokrojone w cząstki , doprawiamy odrobiną cynamonu i pieprzem chili cayene. Smażymy na wolnym ogniu około 12 mniut. Odstawiamy do wystygnięcia.
DEKORACJA
Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone (delikatnie rozsmarowujemy, ja nie użyłam całego serka), na nim karmelizowane jabłka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem :).
Ciasto marchewkowe rozpływa się w ustach…
JEST przyjemnie wilgotne.