Ciasto marchewkowe. Wydanie świąteczne
Jestem aktywną zawodowo mamą i nie ukrywam, że z czasem jest u mnie różnie. Niedługo święta, stąd moja propozycja przepisu na ciasto marchewkowe:
- szybkie,
- łatwe,
- cudownie pasujące do świątecznego klimatu,
- pachnące cynamonem, imbirem, miodem i jabłkami.
ZAPRASZAM
SKŁADNIKI CIASTO
- 4 jajka
- olej 225 ml
- mąka peszenna 200 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- odrobina imbiru mielonego
- cukier drobny 210 g
- starta marchew 3 sztuki średniej wielkości
- orzechy włoskie /słonecznik 150g
- kawa zbożowa 80 g
- masło 1 łyżka (dosmarowania blachy)
- bułka tarta do obsypania blachy
- cukier puder do posypania
KARMELIZIWANE JABŁKA
- jabłka kwaśne 3 szt
- 1 łyżka masła/masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- serek mascarpone 250 g
- chili pieprz cayenne szczypta
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cały czas mieszając (ja używałam do mieszania trzepaczki), olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie/słonecznik, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostudzenia.
KARMELIZOWANE JABŁKA
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki miódu, łyżkę masła. Następnie wkładamy jabłka pokrojone w cząstki , doprawiamy odrobiną cynamonu i pieprzem chili cayene. Smażymy na wolnym ogniu około 12 mniut. Odstawiamy do wystygnięcia.
DEKORACJA
Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone (delikatnie rozsmarowujemy, ja nie użyłam całego serka), na nim karmelizowane jabłka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem :).
Ciasto marchewkowe rozpływa się w ustach…
JEST przyjemnie wilgotne.
Komentarze
Pokularna w dniu 20 grudnia 2017 o 15:06
Koniecznie muszę wypróbować przepis 😉 Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego 😀
Z filiżanką kawy w dniu 20 grudnia 2017 o 15:48
Ja robię marchewkowke muffinki o aromatach piernikowych (dodają cynamon, imbir, kardamon i gożdziki). Nigdy nie dodawałam orzechów, ale to jest świetny pomysł!
Jazwyklamatkaa w dniu 20 grudnia 2017 o 18:09
Twój przepis też brzmi bardzo 🙂 pysznie 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 20 grudnia 2017 o 18:15
Polecam jest przepyszne.
Izabela w dniu 20 grudnia 2017 o 18:03
W świątecznym wydaniu jeszcze nie znałam ???? Ale ciasto marchewkowe uwielbiam!
Mama Tosiaczka w dniu 20 grudnia 2017 o 19:47
Robiłam uż muffinki marchewkowe i ciasto ale w zupełnie innej wersji. Tuta widzę ziarna słonecznika. Ciekawa jestem smaku Twojego ciasta. Oczywiście udostępniam i wypróbuję w wolnej chwili 🙂
Aneta Grenda w dniu 20 grudnia 2017 o 22:41
Świetny pomysł połączenie marchewki i jabłuszek karmelizowanych. Zapewne ciasto smakuje wybornie. Na zdjęciach prezentuje się świetnie, ale w rzeczywistości pewnie jeszcze lepiej 🙂
naszebabelkowo w dniu 23 grudnia 2017 o 23:22
Uwielbiam ciasto marchewkowe, niezależnie od okazji 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 24 grudnia 2017 o 13:03
Jest pyszne 🙂
Krystyna Bożenna Borawska w dniu 31 grudnia 2017 o 10:03
Zawsze mnie interesowało jak smakuje ciasto marchewkowe, ale nigdy nie robiłam…
Daria z Polka surfuje w dniu 1 stycznia 2018 o 11:31
Chętnie wypróbuję, wilgotne ciasta są najlepsze ????
super dzieciaczki w dniu 6 stycznia 2018 o 08:24
Muszę w końcu się skusić na zrobienie ciasta marchewkowego
Jazwyklamatkaa w dniu 6 stycznia 2018 o 10:59
Polecam mój przepis 🙂 jest pyszne.
Aleksandra Załęska w dniu 6 stycznia 2018 o 11:11
Super prosty przepis???? uwielbiam ciasto marchewkowe???? a te jabłka karmelizowane muszą być przepyszne????
Ania w dniu 7 stycznia 2018 o 07:46
Jedno z moich ulubionych ciast, więc na pewno spróbuję ????
Rodzina ze Szczecina w dniu 14 stycznia 2018 o 18:15
Mmm pycha! Chyba sobie takie machnę w tygodniu bo uwielbiam ciasto marchewkowe.
wysmakowane w dniu 24 marca 2018 o 21:27
marchewkowe uwielbiam, a połączenie z karmelizowanymi jabłkami to musi być mistrzostwo świata!
krystynabozenna w dniu 11 września 2018 o 22:09
I znowu ciasto jakby dla mnie , lawte i pysznie wygląda 🙂