Ciasto z fasoli – typu brownie
Dzisiaj chciałam wam polecić przepis na ciasto z fasoli, typu brownie. Przyznaje się, byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Obawiałam się, że smak fasoli zdominuje całkowicie jego odbiór. Jestem bardzo mile zaskoczona jego konsystencją, jest mokre i puszyste a fasola tylko delikatnie daje znać o sobie. Mój syn został fanem tego brownie.
Zapraszam.
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 duże banany (lub 3 mniejsze)
- 120 g cukru lub 150 g ksylitolu
- 4 duże jajka
- 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Fasolę wyłożyłam na sitko i dokładnie opłukałam.
Włożyłam ją do garczka, dodałam pokrojone banany i całość dokładnie zmiksowałam blenderem.
Dodałam jajka, cukier, olej i proszek do pieczenia – wszystko wymieszałam łyżką.
Keksówkę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Wymiary mojej formy to 16 na 29cm. ANIU dziękuję za Twoje czujne oko.
Do tak przygotowanej keksówki, przelałam ciasto.
Piekarnik ustawiłam na 180 stopni, ciasto piekłam przez około godzinę – do suchego patyczka.
Gdy ciasto ostygnie udekoruj je według uznania. Ja podałam z karmelizowanymi gruszkami.
Smacznego 🙂
Próbowałeś tego typu ciasta? Jeśli tak podziel się przepisem.

Komentarze
Nihil Novi w dniu 12 listopada 2017 o 11:10
Do tej pory jadłam tylko klasyczne brownie, ale mogłabym dać temu szansę ????
Jazwyklamatkaa w dniu 12 listopada 2017 o 11:53
Mnie bardzo smakowało, nawet na 3 dzień jest mokre i puszyste.
Jazwyklamatkaa w dniu 16 listopada 2017 o 16:29
Haha, nam został jeden mały kawa
Szczęśliwa Siódemka w dniu 12 listopada 2017 o 11:36
Uwielbiam brownie i uwielbiam nietypowe przepisy, to ciasto to coś dla mnie! ????
Nihil Novi w dniu 15 listopada 2017 o 16:54
Podejrzewam, że nie przetrwałoby u mnie aż 3 dni 😀
Jazwyklamatkaa w dniu 16 listopada 2017 o 16:27
Byłam trochę oporna, a teraz jestem wielką fanką tego ciasta.
Daniel w dniu 12 listopada 2017 o 12:02
Fasola, kakao i owoce to musi być świetne połączenie. Dodaję do obserwowanych.
Jazwyklamatkaa w dniu 12 listopada 2017 o 11:54
I jest bez mąki 🙂 zapraszam do wypróbowania.
dankasc w dniu 12 listopada 2017 o 12:40
Wygląda apetycznie, ostatnio szwagierka wspominała o cieście fasolowym. Ciekawa jestem smaku:-)
Jazwyklamatkaa w dniu 12 listopada 2017 o 12:21
Dziękuję bardzo 🙂 jest pyszne, proste i zdrowe.
Małgorzata w dniu 12 listopada 2017 o 12:58
Interesujace choć pewnie jadła bym je sama
daughterofholygod w dniu 12 listopada 2017 o 13:22
Jeśli zastąpimy jajka to idealne dla wegan 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 12 listopada 2017 o 13:15
Ja bałam się, że syn nie będzie chciał. Okazało się, że jemu najbardziej smakowało :).
Magda Ostrowska w dniu 12 listopada 2017 o 23:43
Uwielbiam i robię bardzo często, tylko cukru nie dodaje w ogóle, bo ciasto i tak jest supersłodkie.
Jazwyklamatkaa w dniu 12 listopada 2017 o 20:48
Tak 🙂 zgadzam się 🙂
daughterofholygod w dniu 12 listopada 2017 o 20:42
Albo awokado 😉
Jazwyklamatkaa w dniu 12 listopada 2017 o 20:04
Można dodać silken tofu lub więcej bananów 🙂
Natalia Róża Świat Tomskiego w dniu 13 listopada 2017 o 05:01
Nigdy nie jadłam ciasta z fasoli….
Adrian w dniu 13 listopada 2017 o 05:32
Wyglada pysznie ????
Jazwyklamatkaa w dniu 13 listopada 2017 o 05:04
Czas spróbować? Mojej rodzinie bardzo smaruje.
Magdalena Szymańska w dniu 13 listopada 2017 o 06:26
Jadłam takie u siostry i bardzo mi smakowało! Sama jeszcze nie robiłam ????
Bookendorfina Izabela Pycio w dniu 13 listopada 2017 o 06:44
Przepis bardzo chętnie wypróbuję, to będzie coś nowego w mojej kuchni. 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:12
I takie jest 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:16
Ja też zbierałam się jakiś czas, jest pyszne.
slodkizapachmalin w dniu 13 listopada 2017 o 12:47
Uwielbiam! Jest pyszne! Bardzo lubię dodawać warzywa do ciast! ????
Ewelina w dniu 13 listopada 2017 o 13:07
Zawsze gdy widzę podobny przepis z dodatkiem fasoli nurtuje mnie jego smak, jeszcze się nie odważyłam – ale prezentuje się świetnie 😉
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:13
To czas spróbować :), jest proste i szybkie.
cupcakefactorypl w dniu 13 listopada 2017 o 17:32
Muszę w końcu też zrobić, wygląda pysznie!
Thermomania w dniu 13 listopada 2017 o 19:25
Bardzo jestem ciekawa jak też takie fasolowe brownie smakuje 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:14
Polecam 🙂 nam bardzo przypadło do gustu.
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:16
Musisz zrobić 🙂 jest intrygujące.
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:17
Widzisz ja miałam tak samo jak ty, wszędzie natrafiłam na podobne przepisy. Zrobiłam 🙂 i jest bardzo smaczne.
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:18
I takie jest 🙂
Edyta Moj kawałek podłogi w dniu 14 listopada 2017 o 06:55
Sama często robię i polecam dodać też świeże śliwki ????
TosiMama w dniu 14 listopada 2017 o 07:30
Jesteś kolejną osobą, która zachęca do tego ciasta, chyba w końcu spróbuję.
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:14
To fajna alternatywna na zdrowsze ciasta 🙂
Angela w dniu 14 listopada 2017 o 08:14
wygląda pysznie ????
Magda w dniu 14 listopada 2017 o 08:36
Robię podobne, jest pycha ????
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:15
Polecam wypróbować. Ja też sceptycznie podchodziłam.
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:16
Oj ze śliwkami musi być pyszne 🙂
Małgorzata Hert w dniu 14 listopada 2017 o 08:53
Jeszcze nigdy go nie robiłam, jakoś nie mogę się do niego przekonać ????