Ciasto z fasoli – typu brownie
Dzisiaj chciałam wam polecić przepis na ciasto z fasoli, typu brownie. Przyznaje się, byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Obawiałam się, że smak fasoli zdominuje całkowicie jego odbiór. Jestem bardzo mile zaskoczona jego konsystencją, jest mokre i puszyste a fasola tylko delikatnie daje znać o sobie. Mój syn został fanem tego brownie.
Zapraszam.
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 duże banany (lub 3 mniejsze)
- 120 g cukru lub 150 g ksylitolu
- 4 duże jajka
- 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Fasolę wyłożyłam na sitko i dokładnie opłukałam.
Włożyłam ją do garczka, dodałam pokrojone banany i całość dokładnie zmiksowałam blenderem.
Dodałam jajka, cukier, olej i proszek do pieczenia – wszystko wymieszałam łyżką.
Keksówkę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Wymiary mojej formy to 16 na 29cm. ANIU dziękuję za Twoje czujne oko.
Do tak przygotowanej keksówki, przelałam ciasto.
Piekarnik ustawiłam na 180 stopni, ciasto piekłam przez około godzinę – do suchego patyczka.
Gdy ciasto ostygnie udekoruj je według uznania. Ja podałam z karmelizowanymi gruszkami.
Smacznego 🙂
Próbowałeś tego typu ciasta? Jeśli tak podziel się przepisem.