Ciasto z fasoli – typu brownie
Dzisiaj chciałam wam polecić przepis na ciasto z fasoli, typu brownie. Przyznaje się, byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Obawiałam się, że smak fasoli zdominuje całkowicie jego odbiór. Jestem bardzo mile zaskoczona jego konsystencją, jest mokre i puszyste a fasola tylko delikatnie daje znać o sobie. Mój syn został fanem tego brownie.
Zapraszam.
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 duże banany (lub 3 mniejsze)
- 120 g cukru lub 150 g ksylitolu
- 4 duże jajka
- 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Fasolę wyłożyłam na sitko i dokładnie opłukałam.
Włożyłam ją do garczka, dodałam pokrojone banany i całość dokładnie zmiksowałam blenderem.
Dodałam jajka, cukier, olej i proszek do pieczenia – wszystko wymieszałam łyżką.
Keksówkę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Wymiary mojej formy to 16 na 29cm. ANIU dziękuję za Twoje czujne oko.
Do tak przygotowanej keksówki, przelałam ciasto.
Piekarnik ustawiłam na 180 stopni, ciasto piekłam przez około godzinę – do suchego patyczka.
Gdy ciasto ostygnie udekoruj je według uznania. Ja podałam z karmelizowanymi gruszkami.
Smacznego 🙂
Próbowałeś tego typu ciasta? Jeśli tak podziel się przepisem.
Komentarze
konkolpolny w dniu 14 listopada 2017 o 14:37
Fajny pomysł na zdrowy deser. Tez muszę poeksperymentować z fasolą ????
Jazwyklamatkaa w dniu 14 listopada 2017 o 11:19
Też byłam sceptycznie nastawiona. A zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie.
krystynabozenna w dniu 14 listopada 2017 o 20:15
Ciekawe ciasto, akurat dla mnie, bo nie mogę mąki…
followyourmap w dniu 15 listopada 2017 o 18:06
Tyle przepisów na ciasto z fasoli już widziałam, ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby zrobić własne.
Ania w dniu 16 listopada 2017 o 10:01
Robiłam je. Jest rewelacyjne. Nikt nie mógł uwierzyć, że jest bez mąki. Banana w ogóle nie czuć. To samo fasoli. Czuć pyszny, czekoladowy smak.
Jazwyklamatkaa w dniu 16 listopada 2017 o 16:28
A ja kombinuje ze słodkościami dla syna do szkoły 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 16 listopada 2017 o 16:29
Koniecznie wypróbuj. Będziesz zaskoczona.
Jazwyklamatkaa w dniu 16 listopada 2017 o 16:31
Dokładnie, ja wczoraj robiłam, dałam spróbować znajomej nie chciała mi wierzyć że jest z fasoli.
What Mum Loves w dniu 16 listopada 2017 o 17:08
uwielbiam brownie z fasoli! Jest delikatne, ale wyraziste, puszyste. Swietne!
Jazwyklamatkaa w dniu 16 listopada 2017 o 19:55
Byłam zaskoczona wilgotniścią tego ciasta. Jestem łakomczuchem 😉 dla Mnie to idealne ciasto.
Jazwyklamatkaa w dniu 16 listopada 2017 o 19:56
Dla mnie ostatnio TO mój numer jeden. A ja tak lubię słodyczę.
Lailapeak w dniu 16 listopada 2017 o 19:50
Nie mogę sobie odmówić! 🙂 Jak tylko wrócę do pozycji stojącej – zrobię! 😀
Save the Magic Moments w dniu 17 listopada 2017 o 07:39
Wow ale genialne. Zapisuję. Tylko myślisz, że można proszek zamienić na sodę oczyszczoną?
Jazwyklamatkaa w dniu 17 listopada 2017 o 15:16
Myślę że tak :). Bo jeszcze jajka są.
Małgosia P www.beautycomplex.net w dniu 26 listopada 2017 o 09:00
Uwielbiam brownie z fasoli ????
Paulina Grochowska w dniu 27 listopada 2017 o 08:08
zabieram się od pewnego czasu za to ciasto
Mama Tosiaczka w dniu 4 grudnia 2017 o 11:02
Wygląda bardzo apetycznie, jak murzynek. I ta kusząca polewa… Mój mąż zarzeka się, że nie zjadłby ciasta z fasolą, ale wiesz co? Nawet mu o tym nie powiem, że ją dodałam 🙂 Ciekawe czy się zorientuje? Przepis udostępniam bo chcę wykorzystać 🙂 Ps. Czy myślisz, ze pieczone w prodiżu w formie sylikonowej uda się? Nie będzie zakalca? Niestety piekarnik nie działa i został mi wyłącznie prodiż 🙁
Jazwyklamatkaa w dniu 4 grudnia 2017 o 15:50
Uda się, ja formę smaruje masłem i obsypuję bułką tartą, wtedy nie przywiera. Ciasto jest wilgotne ja piekę około godziny, sprawdzam patyczkiem. Daj znać czy mąż się zorientował.
Agnieszka w dniu 5 grudnia 2017 o 08:58
Zrobiła i przyznaję, że było bardzo dobre. Moja córka była nim wręcz zachwycona.
Jazwyklamatkaa w dniu 5 grudnia 2017 o 17:25
Bardzo mi miło, Agnieszko że wypróbowałaś mój przepis. U nas to ciasto jest częstym gościem na stole.
Ewelina w dniu 10 grudnia 2017 o 16:48
Nigdy nie jadłam „warzywnych” słodkości ale narobiłaś mi smaka i chyba wypróbuję ???? Ciekawe czy domownicy by się połapali, że to z fasoli ????
arturkierzek w dniu 10 grudnia 2017 o 21:15
Świetny przepis. Uwielbiam brownie. Nie ważne jakie 😀 Jadłem buraczane i jaglane też więc to na pewno będzie pyszne ;D
Jazwyklamatkaa w dniu 11 grudnia 2017 o 07:01
Ja jeszcze buraczanego nie robiłam, wszystko przede mną.
Izabela w dniu 20 grudnia 2017 o 17:56
Wygląda apetycznie. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale chętnie sięgam po ciasta marchwiowe czy dyniowe.
Jazwyklamatkaa w dniu 20 grudnia 2017 o 18:11
Ja dyniowego ciasta jeszcze nie miałam okazji próbować.
Olga - Rodzina ze Szczecina w dniu 4 lutego 2018 o 19:41
Ciasto fasolowe to mój hicior. Koleżanka kiedyś przyniosła takie do pracy. Od razu się w nim zakochałam.
Justyna w dniu 16 lutego 2018 o 12:11
i jeszcze kawa do tego!!!
Uwielbiam takie ciasta… na dziś mam muffinki z pistacjami, ale fasolowe brownie brzmi przesmacznie! (ostatnio robiłam z ciecierzycy… ciekawe czy bardzo będą się różnić w smaku)
matkaa w dniu 16 lutego 2018 o 15:26
Ja jeszcze z ciecierzycy ciasta nie robiłam. Muszę wpaść do Ciebie po przepis.
Aneta Jokisz w dniu 18 lutego 2018 o 08:00
Uwielbiam ciasto fasolowe, kusisz bym znów zrobiła 🙂