Ciasto ze śliwkami
„Najłatwiejsze ciasto w świecie u u u …
nic a nic się go nie gniecie…”
Pamiętam tą piosenkę z dzieciństwa…
I dzisiaj zapraszam Cię na takie ciasto.
Przepis na ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty.
Nie potrafię robić wykwintnych wypieków. Może z biegiem lat to się zmieni. W tej chwili piekę proste ciasta, bo takie mi zawsze wychodzą.
Dziękuję mojej dobrej duszy Monice za możliwość zerwania śliwek z jej pięknego sadu.
Składniki
- 200 gram masła
- 180 gram cukru pudru
- 250 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 500 gram śliwek
- płatki z migdałów
Przygotowanie
Masło wyjmujemy pół godziny wcześniej. Śliwki myjemy, po czym pozbywamy się pestek. Mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło kroimy i wrzucamy do miksera. Dodajemy cukier puder. Miksujemy około 6 minut. Po tym czasie dodajemy jedno jajko. Miksujemy 2 minuty, dodajemy kilka łyżek mąki. Potem znów jajko i mąkę i tak na zmianę. Miksujemy tak długo aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
Tortownicę lub formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do średniej formy. Ja użyłam tortownicy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, grzałki góra i dół i pieczemy około godziny. Wyjmujemy ciasto i posypujemy migdałami oraz cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami idealne smakuje z kawą lub herbatą.
Smacznego