Cukinia w formie makaronu z pomidorowym kremem

image_print

Uwielbiamy pomidorową w wersji klasycznej, już nie pamiętam kiedy robiłam zupę krem z pomidorów…. Pomyślałam, najwyższy czas sobie przypomnieć. Po pomidory i cukinię udałam się na pobliski bazarek, do mojej ulubionej pani Gosi. W tej chwili jest sezon na cukinię, wpadłam na pomysł że podam ją w formie makaronu do zupy. Zawsze to jakieś urozmaicenie od klasycznej „krajanki”. Ten krem nie należy do skomplikowanych dań, zresztą jak wszystkie tego typu zupy. Uważam że w kuchni im prościej tym smaczniej i ta myśl przeważnie się sprawdza. Ten przepis jest dla wegetarian i wegan, gdyż wywar do zupy jest z warzyw i ziół 🙂

Inspirację czerpałam od Agaty z http://wegedroga.pl Polecam

Oto mój przepis, zapraszam 🙂

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii
  • łyżka oliwy lub oleju lnianego
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • szczypta pieprzu cayen
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 średnia cukinia
  • 2 plastry cytryny

Przygotowanie

Pietruszkę, marchew obieramy i kroimy. Natkę i listki bazylii płuczemy pod wodą. Wstawiamy 750 ml wody i wkładamy warzywa, solimy, pieprzymy, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz oleju, pieprzu cayen i czosnku. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie zajmujemy sie naszym głównym składnikiem. Nacinamy skórkę pomidorów i wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 2 minuty, poczym obieramy pomidory ze skóry. Pomidory kroimy na pół, pozbywamy się szypułki. Tak obrobione wkładamy do naszych gotujących się warzyw. Gotujemy jeszcze około 6 minut. W tym czasie możemy przygotować makaron z cukinii. Myjemy cukinię, kładziemy na desce do krojenia,  ja do tego użyłam noża do krojenia serów ( pięknie się nim kroi podłużne plastry). Pierwszy plaster odrzucamy, gdyż jest to sama skóra, resztę plastrów kroimy w podłużne paski.

cukinia

Krem

Przed zblendowaniem pozbywamy się z naszego wywaru, ziela angielskiego i liścia laurowego. Zabieramy się do blendowania, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Po zblendowaniu dodajemy łyżkę oliwy / oleju, szczyptę pieprzu cayen i rozgnieciony przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogien / moc i tak gotujemy jeszcze 3 minuty.

Makaron

Tak przygotowaną cukinie wkładamy do wrzątku wraz z dwoma plastrami cytryny. Dzięki tej cytrynie cukinia zachowa swój kolor. Nasz cukiniowy makaraon gotujemy 4 minuty ( ja wody nie soliłam), poczym wykładamy na durszlak. Nalewamy nasz krem do talerza i na wierzch wykładamy makaron.
cukinia

GOTOWE 🙂 Smacznego !!!