Cukinia w formie makaronu z pomidorowym kremem
Uwielbiamy pomidorową w wersji klasycznej, już nie pamiętam kiedy robiłam zupę krem z pomidorów…. Pomyślałam, najwyższy czas sobie przypomnieć. Po pomidory i cukinię udałam się na pobliski bazarek, do mojej ulubionej pani Gosi. W tej chwili jest sezon na cukinię, wpadłam na pomysł że podam ją w formie makaronu do zupy. Zawsze to jakieś urozmaicenie od klasycznej „krajanki”. Ten krem nie należy do skomplikowanych dań, zresztą jak wszystkie tego typu zupy. Uważam że w kuchni im prościej tym smaczniej i ta myśl przeważnie się sprawdza. Ten przepis jest dla wegetarian i wegan, gdyż wywar do zupy jest z warzyw i ziół 🙂
Inspirację czerpałam od Agaty z http://wegedroga.pl Polecam
Oto mój przepis, zapraszam 🙂
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści bazylii
- łyżka oliwy lub oleju lnianego
- sól
- pieprz
- papryka
- szczypta pieprzu cayen
- parę ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 średnia cukinia
- 2 plastry cytryny
Przygotowanie
Pietruszkę, marchew obieramy i kroimy. Natkę i listki bazylii płuczemy pod wodą. Wstawiamy 750 ml wody i wkładamy warzywa, solimy, pieprzymy, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz oleju, pieprzu cayen i czosnku. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie zajmujemy sie naszym głównym składnikiem. Nacinamy skórkę pomidorów i wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 2 minuty, poczym obieramy pomidory ze skóry. Pomidory kroimy na pół, pozbywamy się szypułki. Tak obrobione wkładamy do naszych gotujących się warzyw. Gotujemy jeszcze około 6 minut. W tym czasie możemy przygotować makaron z cukinii. Myjemy cukinię, kładziemy na desce do krojenia, ja do tego użyłam noża do krojenia serów ( pięknie się nim kroi podłużne plastry). Pierwszy plaster odrzucamy, gdyż jest to sama skóra, resztę plastrów kroimy w podłużne paski.
Krem
Przed zblendowaniem pozbywamy się z naszego wywaru, ziela angielskiego i liścia laurowego. Zabieramy się do blendowania, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Po zblendowaniu dodajemy łyżkę oliwy / oleju, szczyptę pieprzu cayen i rozgnieciony przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogien / moc i tak gotujemy jeszcze 3 minuty.
Makaron
Tak przygotowaną cukinie wkładamy do wrzątku wraz z dwoma plastrami cytryny. Dzięki tej cytrynie cukinia zachowa swój kolor. Nasz cukiniowy makaraon gotujemy 4 minuty ( ja wody nie soliłam), poczym wykładamy na durszlak. Nalewamy nasz krem do talerza i na wierzch wykładamy makaron.
GOTOWE 🙂 Smacznego !!!
Komentarze
Holly w dniu 31 lipca 2017 o 10:29
Bardzo ciekawa propozycja, cukinię uwielbiam, a pomidorowa to jedna z ulubionych zup.
Jazwyklamatkaa w dniu 31 lipca 2017 o 11:10
My też jesteśmy Fanami pomidorowej 🙂
Milena kantarska w dniu 31 lipca 2017 o 10:34
Super nazwa bloga i post, pysznie się zrobiło ????
Milena kantarska w dniu 31 lipca 2017 o 10:35
Super nazwa bloga ! Pysznie tu jest
Jazwyklamatkaa w dniu 31 lipca 2017 o 11:09
Zapraszam częściej 🙂 dziękuję
Jazwyklamatkaa w dniu 31 lipca 2017 o 11:07
Proszę Bardzo 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 31 lipca 2017 o 11:09
Dziękuję, polecam się na przyszłość. Zapraszam częściej 🙂
justa w dniu 31 lipca 2017 o 11:01
wczorajszy rosół już czeka, żeby coś z nim zrobić ???? dzięki za inspirację!
Agata - wegedroga.pl w dniu 31 lipca 2017 o 11:11
Brawo Matko! Udało Ci się ugotować przepyszne danie używając samych roślinnych składników ???? Kradnę przepis ????
Jazwyklamatkaa w dniu 31 lipca 2017 o 11:21
Dziękuję Ci bardzo to duży komplemet dla mnie. Cały czas się uczę. Ty mnie zainspirowałaś 🙂
Patrycja Czubak w dniu 31 lipca 2017 o 11:20
Połączenie cukinii i pomidorów wydaje mi się ciekawe i pasuje w sam raz na lato 🙂
dankasc w dniu 31 lipca 2017 o 11:40
Ciekawa alternatywa na makaron, muszę przetestować.
Daria | bezgrzesznarozpusta.pl w dniu 31 lipca 2017 o 11:44
Pycha, uwielbiam takie połączenia, pozdrawiam 🙂
sylwia k-a w dniu 31 lipca 2017 o 15:33
Uwielbiam cukiniowy makaron (marchewkowy też) i jem go zamiast zwykłego z pesto z suszonych pomidorów oraz z mozzarellą czy fetą! Pycha!
Małgorzata Hert w dniu 1 sierpnia 2017 o 06:34
Świetne danie, uwielbiam zarówno pomidory jak i cukinię
Jazwyklamatkaa w dniu 1 sierpnia 2017 o 12:09
Dziękuję Bardzo 🙂
mangopapaja w dniu 1 sierpnia 2017 o 11:32
no no, całkiem ciekawy przepis. Fit makaron z cukinii to super pomysł! 🙂
Karolina | nicponwkuchni.pl w dniu 1 sierpnia 2017 o 12:20
Taką zupkę bardzo lubię 🙂 pomysł z makaronem z cukinii świetny! Dzięki za przepis 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 1 sierpnia 2017 o 18:02
🙂 to ja dziękuję za komentarz 🙂
KuchennaIgnorantka w dniu 1 sierpnia 2017 o 17:54
Uwielbiam cukinię w tej formie. Ja używam obieraczki do warzyw ????
Anna Lena ze Zjem Cie w dniu 1 sierpnia 2017 o 18:00
Pyszny przepis, gdy sie ochlodzi chetnie wyprobuje, bo teraz stawiam na grilla 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 1 sierpnia 2017 o 18:03
Jakoś mi lepiej idzie z nożem do sera ;), kiedyś zaciełam się strasznie obieraczką – GAPA ze mnie :/ 😉
Jud w dniu 1 sierpnia 2017 o 20:12
Na lato taka lekka wersja jest idealna 🙂 Pomysł z makaronem jest super 🙂
Angelika w dniu 1 sierpnia 2017 o 20:18
Bardzo ciekawa propozycja, co prawda zupy przygotowuje w podobny sposób ale makaronu z cukinie jeszcze nie testowałam ???? a brzmi zachęcająco????
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 2 sierpnia 2017 o 05:51
Ja widziałam taki makaron, ale z surowej cukinii. Podobno pyszny 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 2 sierpnia 2017 o 05:52
Z surowej oooo, ja nie widziałam :). Ja jeszcze matka karmiąca więc muszę uważać 😉 co jem 🙂
http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/ w dniu 7 sierpnia 2017 o 14:19
Robię bardzo podobną choć nie omieszkam spróbować twojego przepisu.
Sylwia z Młoda mama pisze w dniu 17 września 2017 o 10:48
Wygląda przepysznie. Ja pomidorówkę lubię i tradycyjną i w formie kremu.
Jazwyklamatkaa w dniu 17 września 2017 o 12:26
Pomidorowa u nas częstym gościem 🙂
Monika-BlogMama.pl w dniu 7 sierpnia 2018 o 21:14
Ooo to coś dla mnie, gdyż uwielbiam zupę pomidorową oraz cukinię, natomiast w takim wydaniu to jeszcze nie jadłam.