Domowa pizza
Zapraszam Cię na kolejną specjalność kulinarną mojego męża.
Domowa pizza – bo o niej tu mowa.
Bez zbędnej kokieterii, przyznam, że jest w pierwszej trójce dań w naszym domu.
Jeśli chodzi o składniki, nie będę Ci narzucać mojego smaku – masz dowolność. Natomiast ciasto według tego przepisu, zachwalał już niejeden znajomy. Nasze urwisy, również czekają z niecierpliwością na pizze taty.
W kuchni bardzo często angażujemy naszych synów.
Miłek pomaga przy krojeniu składników na pizzę. Rozsmarowuje sos pomidorowy na cieście, nakłada składniki na ciasto.
Dygnitarz ma wielką frajdę, gdy ukradkiem wykrada starty ser z miski.
Zapraszam Cię na naszą domową pizzę.
Składniki
Na 4 pizze o średnicy 26 centymetrów
- mąka 650-700 gram
- 3 dag drożdży
- 100 gram oliwy
- 300-350 ml wody
- płaska łyżka cukru
- płaska łyżka soli
Przygotowanie
Przygotowujemy rozczyn:
W miseczce rozkruszamy drożdże i rozpuszczamy w ciepłej wodzie (pół szklanki). Dodajemy łyżkę cukru i trochę mąki. Mieszamy aby powstała gładka masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie wsypujemy do dużej miski mąkę i płaską łyżeczkę soli.
Mieszamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn. Dolewamy po trochu wody i wszystko mieszamy. Dolewamy oliwy i znowu mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Na blat wysypujemy odrobinę mąki i wykładamy ciasto z miski. Ugniatamy ciasto kilka minut aż będzie elastyczne oraz miękkie. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli jest za gęste dodajemy wody. Gdy ciasto jest już wyrobione, odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na co najmniej godzinę.
Gdy już wyrośnie, dzielimy na porcję. Smarujemy blachy oliwą. Rozkładamy ciasto. Smarujemy sosem pomidorowym oraz nakładamy dowolne składniki.
Pieczemy około 8-10 minut. W temperaturze 250 stopni.
Życzę smacznego.
A twój partner jakie ma popisowe danie?