Dyniowy sos z indykiem
Sezon na dynię trwa.
Bardzo lubię potrawy z dyni. Mam wrażenie że w każdym domu o tej porze króluje zupa krem z dyni 😉 Mi już troszkę się przejadła, choć zapewne ją ugotuję ;). Stąd moja propozycja na dyniowy sos. Jest wyśmienity, zaskakuje swoim delikatnym smakiem.
Szczerze polecam 🙂
Właściwości zdrowotne dyni
- działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Posiada Beta-karoten dzięki niemu ma działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to również silny przeciwutleniacz, który pozwala obinżyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
- wzmacnia układ odpornościowy, gdyż zawiera w sobie cynk i całkiem sporą dawkę witaminy C.
Zapraszam
Dyniowy sos – składniki na 4 porcje
- 500 gram fileta z indyka
- pół małej dyni Hokkaido (około 1 kilograma ze skórą )
- sól, pieprz, tymianek, sos z chili ( przyprawa chili )
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml śmietanki 30%
- posiekana zielona pietruszka ( ilość wedle uznania )
- listki bazylii
- wywar z jarzyn i suszonych grzybów
- 250 ml wody ( na wywar )
- makaron lub ryż
Wywar z jarzyn
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 1 gałązka lubczyku
- kawałek selera i pora
- 3 suszone grzyby
- 250 ml wody
Wszystkie składniki gotujemy w 250 ml wody około 30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przygotowanie sosu
Filet z indyka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę.
Dodajemy łyżkę oliwy odrobinę pieprzu, soli, tymianku. Wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy.
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w dużą kostkę i obieramy ze skóry.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę dusimy aż będzie miekka, po czym przekładamy ją do miseczki. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i podsmażamy indyka. Smażymy go tyle czasu aby delikatnie się zarumienił, wykładamy go do miski z cebulą. Na patelnię dodajemy 2 łyżki masła i wcześniej pokrojoną w dużą kostkę dynię. Smażymy ją około 3 minut, po tym czasie dokładamy indyka z cebulką i smażymy jeszcze 3 minuty. Wszystko mieszamy i dodajemy nasz warzywny wywar. Wlewamy 5 łyżek sosu do szklanki i rozrabiamy ze śmietanką, wszytko wlewamy do patelni powolutku mieszamy. Dodajemy odrobinę sosu z chili lub chili przyprawę, dodajemy zieloną pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu koło 4 minut.
Dyniowy sos podajemy z makaronem lub ryżem.
Smacznego 🙂
Komentarze
Zwykła Matka w dniu 2 października 2017 o 05:59
Co roku mam ten sam problem…..wszędzie dynia, a my nie lubimy 🙁
Jazwyklamatkaa w dniu 2 października 2017 o 15:48
Hihi 🙂 my lubimy 🙂 a ja cały rok skubię pestki Dyni.
Aleksandra Greszczeszyn w dniu 2 października 2017 o 07:04
Ja nie lubię dyni, ale danie wygląda pięknie – szczególnie ten czarny makaronw kontraście z żółtą dynią.
super dzieciaczki w dniu 2 października 2017 o 07:11
Osobiście trochę po macoszemu traktuję dynię, a tyle smakowitości można z niej przyrządzić
Jazwyklamatkaa w dniu 2 października 2017 o 15:48
Ten sos jest naprawdę pyszny 🙂 polecam
Jazwyklamatkaa w dniu 2 października 2017 o 15:52
Marta jest przepyszny chili pięknie przełamuje 🙂 dynię :).
Jazwyklamatkaa w dniu 2 października 2017 o 16:00
Sos może być bez mięsa, dynię kroimy w dużą kostkę i nie cała się rozwala ma fajną chrupiącą konsystencję. A wywar jes jarzynowo-grzybowy 🙂
healthystyle w dniu 2 października 2017 o 07:23
Ciekawe połączenie, ale ja jakoś nie mogę się przekonać do smaku dyni – dla mnie jest zdecydowanie za słodka.
Holly w dniu 2 października 2017 o 07:45
Sosu to jeszcze z dyni nie widziałam????
Jazwyklamatkaa w dniu 2 października 2017 o 15:50
Ja kiedyś tylko zupę krem robiłam, bo za bardzo nie wiedziałam co można innego 🙂
Marta Duszyńska w dniu 2 października 2017 o 07:53
Uwielbiam dynię ❤ Zawsze robiłam z niej tylko krem i podawałam z prażonym słonecznikiem czy grzankami, ale nie wpadłabym żeby zrobić z niej sos do mięsa! Dzięki, spróbuję na pewno. Wygląda smakowicie.
Żaneta w dniu 2 października 2017 o 08:30
Cieszę się, że w końcu nadszedł sezon na dynię, uwielbiam ją!!! Twój przepis też niedługo wypróbuję. ????
Jazwyklamatkaa w dniu 2 października 2017 o 15:51
Tu jest przełamana chili bazylią, pietruszką. Cała robotę robi wywar jarzynowo-grzybowy
Jazwyklamatkaa w dniu 2 października 2017 o 15:53
Jest przy nim trochę pracy, efekt końcowy jest przepyszny 🙂
Mama za miastem w dniu 2 października 2017 o 08:38
Wygląda przepysznie, dynie uwielbiam, ale jestem wege więc stawiam raczej na zupę ????
Natasza Głogowska w dniu 2 października 2017 o 08:47
Ja osobiście nie przepadam za tą potrawą, ale wiem, że jest bardzo dobra z opinii innych ludzi. Jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o jedzenie. Może również to jest powód. Zdjęcia wyglądają bardzo apetycznie. Najlepiej by ktoś chciał, aby z tych zdjęć wskoczyło na stół ta pyszność.
Jazwyklamatkaa w dniu 2 października 2017 o 15:51
Jest pyszny a przyprawa chili go fajnie przełamuje 🙂
Michał W. w dniu 2 października 2017 o 19:05
Wygląda pysznie i jakie proste w przygotowaniu:)
Monika w dniu 2 października 2017 o 20:17
Bardzo lubie dynię, ale zazwyczaj jadam ją zupelnie zmiksowana w zupie lub upieczona. Dzieki za inspiracje bede probowac wykorzystac ja do sosu.
Jazwyklamatkaa w dniu 3 października 2017 o 14:45
Zupa krem z Dynii to już klasyka :), szczerze polecam ten sos 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 3 października 2017 o 14:47
Hahahaha a ty ciągle z Tym rabarbarowcem 😉 musisz go w przyszłym roku odczarować 😉
TosiMama w dniu 2 października 2017 o 20:31
Ja dyni nie znoszę;) I nie przełknę pod żadną postacią.
mocnosubiektywna w dniu 3 października 2017 o 06:28
Uwielbiam dynię! Odkąd pierwszy raz zrobiłam kurczaka w dyni z pieczarkami w kremowym sosie, zakochałam się. Twojego sosu też muszę spróbować!
Pozdrawiam,
http://mocnosubiektywna.wordpress.com
Jazwyklamatkaa w dniu 3 października 2017 o 14:46
Hahahaha czyli tylko do wykorzystania podczas Halloween 😉
Magda M. blog w dniu 3 października 2017 o 13:02
O wow wow wow! Jestem zachwycona, wygląda pięknie. Zrobię na pewno, tylko jak mi się wypieprzy na podłogę jak rabarbarowiec to chyba się zabiję 😀
wariacjezaminimum w dniu 3 października 2017 o 13:06
Dynię uwielbiam! Połączenia dyni i mięsa jeszcze nie próbowałam, ale wygląda pięknie, więc zrobię
Jazwyklamatkaa w dniu 3 października 2017 o 14:47
Jest świetny, zresztą przekonasz się sama 🙂 Dziękuję 😉 za link zajrzę do Ciebie
Jazwyklamatkaa w dniu 3 października 2017 o 14:49
Będziesz mega zaskoczona, dynia nie rozpływa się cała i te kawałki które zostają są trochę chrupiące, indyk czy kurczak 🙂 super się komponuję z dynia i przyprawą chili 🙂
Martyna w dniu 3 października 2017 o 13:06
Jadłam kiedyś podobne danie w restauracji, przyszota ;]
Julita w dniu 3 października 2017 o 14:58
Świetne połączenie, a z ciemnym makaronem dodatkowo wygląda bardzo fajnie, taki kontrast 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 3 października 2017 o 19:52
Dziękuję bardzo 🙂 też mi się spodobało to połączenie 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 3 października 2017 o 19:54
I jest prosty 🙂 i smaczny 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 3 października 2017 o 19:55
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂
Kamila / Z naciskiem na szczęście w dniu 3 października 2017 o 15:05
Kocham to danie i sama czesto robię coś co zwiazane z makaronami ????
naszebabelkowo w dniu 3 października 2017 o 15:58
Jeszcze nigdy takiego sosu nie robiłam, nawet zupa dyniowa mi nie wyszła ???? Ale wygląda bardzo apetycznie ????
Jazwyklamatkaa w dniu 3 października 2017 o 19:53
U mnie w domu też Bardzo lubimy dania z makaronem 🙂
Thermomania w dniu 3 października 2017 o 19:51
Kocham dynię i za to właśnie kocham jesień ???? Dzięki za ten przepis ????