Dyniowy sos z indykiem
Sezon na dynię trwa.
Bardzo lubię potrawy z dyni. Mam wrażenie że w każdym domu o tej porze króluje zupa krem z dyni 😉 Mi już troszkę się przejadła, choć zapewne ją ugotuję ;). Stąd moja propozycja na dyniowy sos. Jest wyśmienity, zaskakuje swoim delikatnym smakiem.
Szczerze polecam 🙂
Właściwości zdrowotne dyni
- działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Posiada Beta-karoten dzięki niemu ma działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to również silny przeciwutleniacz, który pozwala obinżyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
- wzmacnia układ odpornościowy, gdyż zawiera w sobie cynk i całkiem sporą dawkę witaminy C.
Zapraszam
Dyniowy sos – składniki na 4 porcje
- 500 gram fileta z indyka
- pół małej dyni Hokkaido (około 1 kilograma ze skórą )
- sól, pieprz, tymianek, sos z chili ( przyprawa chili )
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml śmietanki 30%
- posiekana zielona pietruszka ( ilość wedle uznania )
- listki bazylii
- wywar z jarzyn i suszonych grzybów
- 250 ml wody ( na wywar )
- makaron lub ryż
Wywar z jarzyn
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 1 gałązka lubczyku
- kawałek selera i pora
- 3 suszone grzyby
- 250 ml wody
Wszystkie składniki gotujemy w 250 ml wody około 30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przygotowanie sosu
Filet z indyka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę.
Dodajemy łyżkę oliwy odrobinę pieprzu, soli, tymianku. Wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy.
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w dużą kostkę i obieramy ze skóry.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę dusimy aż będzie miekka, po czym przekładamy ją do miseczki. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i podsmażamy indyka. Smażymy go tyle czasu aby delikatnie się zarumienił, wykładamy go do miski z cebulą. Na patelnię dodajemy 2 łyżki masła i wcześniej pokrojoną w dużą kostkę dynię. Smażymy ją około 3 minut, po tym czasie dokładamy indyka z cebulką i smażymy jeszcze 3 minuty. Wszystko mieszamy i dodajemy nasz warzywny wywar. Wlewamy 5 łyżek sosu do szklanki i rozrabiamy ze śmietanką, wszytko wlewamy do patelni powolutku mieszamy. Dodajemy odrobinę sosu z chili lub chili przyprawę, dodajemy zieloną pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu koło 4 minut.
Dyniowy sos podajemy z makaronem lub ryżem.
Smacznego 🙂