Dyniowy sos z indykiem

image_print

Sezon na dynię trwa.
Bardzo lubię potrawy z dyni. Mam wrażenie że w każdym domu o tej porze króluje zupa krem z dyni 😉 Mi już troszkę się przejadła, choć zapewne ją ugotuję ;). Stąd moja propozycja na dyniowy sos. Jest wyśmienity, zaskakuje swoim delikatnym smakiem.

Szczerze polecam 🙂

Właściwości zdrowotne dyni

  • działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Posiada Beta-karoten dzięki niemu ma działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to również silny przeciwutleniacz, który pozwala obinżyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
  • wzmacnia układ odpornościowy, gdyż zawiera w sobie cynk i całkiem sporą dawkę witaminy C.

dyniowy sos

Zapraszam

Dyniowy sos – składniki na 4 porcje

  • 500 gram fileta z indyka
  • pół małej dyni Hokkaido (około 1 kilograma ze skórą )
  • sól, pieprz, tymianek, sos z chili ( przyprawa chili )
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml śmietanki 30%
  • posiekana zielona pietruszka ( ilość wedle uznania )
  • listki bazylii
  • wywar z jarzyn i suszonych grzybów
  • 250 ml wody ( na wywar )
  • makaron lub ryż

Wywar z jarzyn

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 gałązka lubczyku
  • kawałek selera i pora
  • 3 suszone grzyby
  • 250 ml wody

Wszystkie składniki gotujemy w 250 ml wody około 30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.

dyniowy sos

Przygotowanie sosu

Filet z indyka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę.
Dodajemy łyżkę oliwy odrobinę pieprzu, soli, tymianku. Wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy.
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w dużą kostkę i obieramy ze skóry.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę dusimy aż będzie miekka, po czym przekładamy ją do miseczki. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i podsmażamy indyka. Smażymy go tyle czasu aby delikatnie się zarumienił, wykładamy go do miski z cebulą. Na patelnię dodajemy 2 łyżki masła i wcześniej pokrojoną w dużą kostkę dynię. Smażymy ją około 3 minut, po tym czasie dokładamy indyka z cebulką i smażymy jeszcze 3 minuty. Wszystko mieszamy i dodajemy nasz warzywny wywar. Wlewamy 5 łyżek sosu do szklanki i rozrabiamy ze śmietanką, wszytko wlewamy do patelni powolutku mieszamy. Dodajemy odrobinę sosu z chili lub chili przyprawę, dodajemy zieloną pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu koło 4 minut.

dyniowy sos
Dyniowy sos podajemy z makaronem lub ryżem.

Smacznego 🙂