Dyniowy sos z indykiem
Sezon na dynię trwa.
Bardzo lubię potrawy z dyni. Mam wrażenie że w każdym domu o tej porze króluje zupa krem z dyni 😉 Mi już troszkę się przejadła, choć zapewne ją ugotuję ;). Stąd moja propozycja na dyniowy sos. Jest wyśmienity, zaskakuje swoim delikatnym smakiem.
Szczerze polecam 🙂
Właściwości zdrowotne dyni
- działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Posiada Beta-karoten dzięki niemu ma działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to również silny przeciwutleniacz, który pozwala obinżyć ryzyko zachorowania na nowotwór.
- wzmacnia układ odpornościowy, gdyż zawiera w sobie cynk i całkiem sporą dawkę witaminy C.
Zapraszam
Dyniowy sos – składniki na 4 porcje
- 500 gram fileta z indyka
- pół małej dyni Hokkaido (około 1 kilograma ze skórą )
- sól, pieprz, tymianek, sos z chili ( przyprawa chili )
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml śmietanki 30%
- posiekana zielona pietruszka ( ilość wedle uznania )
- listki bazylii
- wywar z jarzyn i suszonych grzybów
- 250 ml wody ( na wywar )
- makaron lub ryż
Wywar z jarzyn
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 1 gałązka lubczyku
- kawałek selera i pora
- 3 suszone grzyby
- 250 ml wody
Wszystkie składniki gotujemy w 250 ml wody około 30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przygotowanie sosu
Filet z indyka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę.
Dodajemy łyżkę oliwy odrobinę pieprzu, soli, tymianku. Wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy.
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w dużą kostkę i obieramy ze skóry.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę dusimy aż będzie miekka, po czym przekładamy ją do miseczki. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i podsmażamy indyka. Smażymy go tyle czasu aby delikatnie się zarumienił, wykładamy go do miski z cebulą. Na patelnię dodajemy 2 łyżki masła i wcześniej pokrojoną w dużą kostkę dynię. Smażymy ją około 3 minut, po tym czasie dokładamy indyka z cebulką i smażymy jeszcze 3 minuty. Wszystko mieszamy i dodajemy nasz warzywny wywar. Wlewamy 5 łyżek sosu do szklanki i rozrabiamy ze śmietanką, wszytko wlewamy do patelni powolutku mieszamy. Dodajemy odrobinę sosu z chili lub chili przyprawę, dodajemy zieloną pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu koło 4 minut.
Dyniowy sos podajemy z makaronem lub ryżem.
Smacznego 🙂
Komentarze
Karolina | nicponwkuchni.pl w dniu 3 października 2017 o 20:26
Ten sos mnie kusi 🙂 Muszę spróbować, jutro pędzę po dynie 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 4 października 2017 o 04:22
Karolina 🙂 jest bardzo smaczny 🙂 polecam
Jazwyklamatkaa w dniu 4 października 2017 o 04:22
I taki jest 🙂 zaskoczy Cię bardzo pozytywnie 🙂
Dominika w dniu 3 października 2017 o 21:02
Wygląda bardzo smacznie, koniecznie muszę wypróbować. ????
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 4 października 2017 o 06:01
Dynię ubóstwiam w każdej postaci! 🙂
Patryk Tarachoń (@pszczerry) w dniu 4 października 2017 o 07:38
Właśnie zabrałem się za zrobienie. Fajnie wychodzi i jestem z siebie dumny. Dzięki za przepis!
Angelika w dniu 4 października 2017 o 07:45
ale pięknie, tak jesiennie się prezentuje 😉 dynia jest pyszna 😉
Izabella Z w dniu 4 października 2017 o 08:39
Bardzo fajny przepis na pewno wypróbuję. Gdy nie staram się jeść w każdej postaci ostatnio znalazło się u mnie nawet w cieście.
Jazwyklamatkaa w dniu 4 października 2017 o 11:58
Ja jeszcze w cieście nie jadłam :). Teraz jest jej czas 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 4 października 2017 o 12:00
Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
adrianakrynska w dniu 4 października 2017 o 10:55
Aż tyle ludzi nie lubi dyni???? Co za towarzystwo się tu zebrało?! ???? Ja uwielbiam w 100 różnych wersjach, Twoja bedzie 101 pomysłem, dzięki ???? Aaaa – i jakie piekne zdjęcia ????
lovhealthylife w dniu 4 października 2017 o 10:55
Ooo musi smakować ciekawie, w zeszłym roku jadłam zupę dyniową na potęgę 🙂 ten sos musi być super!
Jazwyklamatkaa w dniu 4 października 2017 o 11:34
Powstało kółko antydyniowe hehe 😉 . DZIĘKUJĘ za komplement 🙂 aj robie co mogę, już truje mężowi żeby mi nowy aparat kupił.
Kasia Lorenc w dniu 22 października 2017 o 08:21
To danie wygląda obłędnie i mimo ze nie przepadam za dynią to tym daniem mnie skusilas
Jazwyklamatkaa w dniu 22 października 2017 o 11:09
Kasiu jest przepyszny ten sos 🙂 trzu razy go robiłam 🙂
zresetowani w dniu 24 października 2017 o 19:07
Brzmi apetycznie ???? chyba się skuszę i przygotuję to danie, tym bardziej, że mam jeszcze kilka dyni do wykorzystania ????
Jazwyklamatkaa w dniu 27 października 2017 o 10:35
Polecam Śmiało 🙂 jest pyszny. Trzy razy robiłam 🙂
Monika w dniu 29 października 2017 o 09:17
Ja też bardzo lubię potrawy z dyni. I słodkie i wytrawne. Moim ubiegłorocznym odkryciem jest dynia makaronowa. Cudne z niej spagetti wychodzi.
Rodzina ze Szczecina w dniu 14 stycznia 2018 o 18:28
O Boziu! Jak to nieziemsko wyglada!
Asia | super-synowie.pl w dniu 11 lutego 2018 o 11:27
Sama nie jem mięsa, ale mam mięsożerne dzieci, wiec chętnie wypróbuje Twój przepis na któryś z dziecięcych obiadków 🙂