Fusilli z wędzonym łososiem

W naszym jadłospisie często sięgamy po ryby. Cała nasza trójka bardzo lubi tego typu dania, więc nie ma w związku z tym problemu. Dygnitarz ma jeszcze przed sobą poznanie smaku rybki 😉
Łososia na obiad czy pastę makrelową na śniadanie chętnie zjada mój starszy syn, co szczególnie mnie cieszy. A wiadomo ryby są zdrowe 🙂

A o to nasza propozycja dania bardzo szybkiego, prostego i smacznego

Składniki

  • makaron Fusilli (świderki)
  • wędzony łosoś
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • parmezan
  • ząbek czosnku
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • czarnuszka (opcjonalnie)

łosoś

Przygotowanie

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje przygotowujemy resztę składników tj. rwiemy na kawałki łososia, kroimy suszone pomidory, siekamy czosnek, kroimy oliwki i ścieramy parmezan.

Rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy czosnek. Po chwili wrzucamy łososia i suszone pomidory, mieszamy. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię wraz z oliwkami. Posypujemy parmezanem, tymiankiem i czarnuszką. Wszystko delikatnie mieszamy. Nie ma potrzeby solić gdyż użyte składniki są słone. Wykładamy na talerz, posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu, dekorujemy rukolą która potrzebuje jedynie skropienia oliwą i gotowe!

łosoś