Fusilli z wędzonym łososiem
W naszym jadłospisie często sięgamy po ryby. Cała nasza trójka bardzo lubi tego typu dania, więc nie ma w związku z tym problemu. Dygnitarz ma jeszcze przed sobą poznanie smaku rybki 😉
Łososia na obiad czy pastę makrelową na śniadanie chętnie zjada mój starszy syn, co szczególnie mnie cieszy. A wiadomo ryby są zdrowe 🙂
A o to nasza propozycja dania bardzo szybkiego, prostego i smacznego
Składniki
- makaron Fusilli (świderki)
- wędzony łosoś
- suszone pomidory
- oliwki
- parmezan
- ząbek czosnku
- rukola
- oliwa z oliwek
- tymianek
- czarnuszka (opcjonalnie)
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje przygotowujemy resztę składników tj. rwiemy na kawałki łososia, kroimy suszone pomidory, siekamy czosnek, kroimy oliwki i ścieramy parmezan.
Rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy czosnek. Po chwili wrzucamy łososia i suszone pomidory, mieszamy. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię wraz z oliwkami. Posypujemy parmezanem, tymiankiem i czarnuszką. Wszystko delikatnie mieszamy. Nie ma potrzeby solić gdyż użyte składniki są słone. Wykładamy na talerz, posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu, dekorujemy rukolą która potrzebuje jedynie skropienia oliwą i gotowe!