Gruszka winna z lodami
Przez ten deser nabawiłam się Kompleksów. To były 33 urodziny mojego męża. Ja nie miałam weny do gotowania, stery w kuchni przejął mój mąż. Zaproponował gościom smaczne przekąski, sałatki. Furorę zrobił deser, jakże prosty i efektowny – gruszka. Gdy podawał potrawę do stołu rodzina była pod dużym wrażeniem. Ja natomiast byłam bardzo dumna, że mam tak kreatywnego męża 🙂
SKŁADNIKI
- gruszka 4szt. średniej wielkości
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 200 ml wody
- 100 g cukru
- 3 goździki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
SOS CZEKOLADOWY
- 150 g kuwertury czekoladowej
- 90 ml wywaru winnego
- 1/2 łyżeczki miękkiego masła
CIASTO
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajo
LODY
- smak waniliowy lub miętowy
PRZYGOTOWANIE
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy, tak aby pozostawał sam ogonek. Za pomocą przyrządu do robienia kulek ( lub małą łyżeczką) z owoców wydrążamy środek z gruszki.
Następnie do garnka wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy. Zagotowujemy całość pod przykryciem. Do gotującego się płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.
SOS CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.
CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pociąć na paseczki o szerokości 1 cm. Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru, osuszamy.
Rozwałkowanym i pociętym w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.
Gruszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C przez 8-12 min do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika gruszki nadziewamy lodami i polewamy sosem czekoladowym.
Sposób podania tak jak na zdjęciu.
Smacznego 🙂
Komentarze
Mały Kłosek w dniu 23 kwietnia 2017 o 10:28
Będziemy próbować 🙂 Zamieniając na nasze bezglutenowe i bezcukrowe składniki 🙂
Edyta w dniu 23 kwietnia 2017 o 10:57
Wow, robi wrażenie, gratulacje dla kreatywnego męża 🙂
Oliwia w dniu 24 kwietnia 2017 o 14:09
Muszę spróbować, wygląda pysznie!
bldesignedbyann w dniu 24 kwietnia 2017 o 15:35
zostałam kupiona tym deserem 😀 proste i na samą myśl czuję, jakie pyszne! 🙂
annascodziennikdiet w dniu 8 maja 2017 o 16:41
Wygląda pysznie! Czy wywar winny to po prostu „ugotowane” wino?:)
Jazwyklamatkaa w dniu 8 maja 2017 o 18:51
Tak 🙂 dokładnie 🙂
wenus z marsa w dniu 7 czerwca 2017 o 07:57
meeega to wygląda…i pewnie tak samo dobrze smakuje ???? wypróbuje na pewno…niestety albo stety lubię desery :)a gruszki od mojego taty w sezonie będa idealne:)
Jazwyklamatkaa w dniu 7 czerwca 2017 o 10:18
Mój mąż mnie czasem w ten sposób zaskakuje 🙂
Monika w dniu 7 czerwca 2017 o 09:47
Proste a efektowne, super : )
Pani Miniaturowa w dniu 7 czerwca 2017 o 19:32
O mój słodki jeżu, na widok tej gruszki chyba otworzyłabym szeroko buzię ze zdziwienia i zachwytu, że ktoś takie cudo potrafił wyczarować! ???? A potem otworzyłabym buzię jeszcze raz…żeby szybko pochłonąć te pyszności ???? hihihihhi
Jazwyklamatkaa w dniu 8 czerwca 2017 o 08:13
Hihi to jest dzieł męża Mego :D. Ta gruszka jest przepyszna 🙂
kulinarnyJa w dniu 13 lipca 2017 o 10:53
Wygląda genialnie, bardzo ciekawa inspiracja. Jeszcze nie miałem okazji próbować. Gruszki raczej wykorzystywałem w cieście lub jako dodatek do sałatek. Pozdrawiam
Jazwyklamatkaa w dniu 14 lipca 2017 o 06:59
Polecam 🙂 wypróbować lub zainspirować się naszą gruszką 🙂
Angelika w dniu 13 lipca 2017 o 11:01
brawa dla męża za kreatywność, deser banalnie niebanalny i mega smakowity. Taka gruszka będzie teraz za mną chodzić i nękać 😉
dankasc w dniu 13 lipca 2017 o 11:04
Nie pomyślałabym o łączeniu gruszki z ciastem francuskim, rewelacyjnie wygląda.
Jazwyklamatkaa w dniu 14 lipca 2017 o 06:59
Pochwaliłam męża 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 14 lipca 2017 o 06:57
Na mnie też zrobiła wrażenie …. :*
karoz2016 w dniu 13 lipca 2017 o 18:11
Ale cuda! Piękne! Jadłam kiedyś gruszki na ciepło z rumem zapiekane w piekarniku. Te muszą też być pyszne!
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 14 lipca 2017 o 04:06
Ależ ona pięknie wygląda! Jak jakiś deser z przecudnej restauracji 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 14 lipca 2017 o 06:58
Dziękuję 🙂 jest bardzo smaczna polecam 🙂
Mayka.ok w dniu 11 lutego 2018 o 13:35
Wygląda przepysznie, chętnie bym taką zjadła 😀