Gruszka winna z lodami

image_print

Przez ten deser nabawiłam się Kompleksów. To były 33 urodziny mojego męża. Ja nie miałam weny do gotowania, stery w kuchni przejął mój mąż. Zaproponował gościom smaczne przekąski, sałatki. Furorę zrobił deser, jakże prosty i efektowny – gruszka. Gdy podawał potrawę do stołu rodzina była pod dużym wrażeniem. Ja natomiast byłam bardzo dumna, że mam tak kreatywnego męża 🙂

SKŁADNIKI

  • gruszka 4szt. średniej wielkości
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 200 ml wody
  • 100 g cukru
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

SOS CZEKOLADOWY

  • 150 g kuwertury czekoladowej
  • 90 ml wywaru winnego
  • 1/2 łyżeczki miękkiego masła

CIASTO

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajo

LODY

  • smak waniliowy lub miętowy

PRZYGOTOWANIE

Gruszki dokładnie myjemy i obieramy, tak aby pozostawał sam ogonek. Za pomocą przyrządu do robienia kulek ( lub małą łyżeczką) z owoców wydrążamy środek z gruszki.
Następnie do garnka wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy. Zagotowujemy całość pod przykryciem. Do gotującego się płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.

SOS CZEKOLADOWY

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.

CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pociąć na paseczki o szerokości 1 cm. Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru, osuszamy.

Rozwałkowanym i pociętym w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.
Gruszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C przez 8-12 min do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika gruszki nadziewamy lodami i polewamy sosem czekoladowym.
Sposób podania tak jak na zdjęciu.

Smacznego 🙂

gruszka