Gruszka winna z lodami
Przez ten deser nabawiłam się Kompleksów. To były 33 urodziny mojego męża. Ja nie miałam weny do gotowania, stery w kuchni przejął mój mąż. Zaproponował gościom smaczne przekąski, sałatki. Furorę zrobił deser, jakże prosty i efektowny – gruszka. Gdy podawał potrawę do stołu rodzina była pod dużym wrażeniem. Ja natomiast byłam bardzo dumna, że mam tak kreatywnego męża 🙂
SKŁADNIKI
- gruszka 4szt. średniej wielkości
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 200 ml wody
- 100 g cukru
- 3 goździki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
SOS CZEKOLADOWY
- 150 g kuwertury czekoladowej
- 90 ml wywaru winnego
- 1/2 łyżeczki miękkiego masła
CIASTO
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajo
LODY
- smak waniliowy lub miętowy
PRZYGOTOWANIE
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy, tak aby pozostawał sam ogonek. Za pomocą przyrządu do robienia kulek ( lub małą łyżeczką) z owoców wydrążamy środek z gruszki.
Następnie do garnka wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy. Zagotowujemy całość pod przykryciem. Do gotującego się płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.
SOS CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.
CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pociąć na paseczki o szerokości 1 cm. Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru, osuszamy.
Rozwałkowanym i pociętym w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.
Gruszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C przez 8-12 min do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika gruszki nadziewamy lodami i polewamy sosem czekoladowym.
Sposób podania tak jak na zdjęciu.
Smacznego 🙂