JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej
Kasza jaglana powróciła ostatnio do Łask. Nasza rodzina jest zauroczona kaszami, często je spożywamy. A jaglana ma w sobie wiele zalet prozdrowotnych. Posiada mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia ją duża zawartość witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Co najważniejsze kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego można ją stosować w diecie osób chorych na celiakię, a także zmagających się z niedokrwistością. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Jest mało kaloryczna i bardzo Zdrowa.
JAGIELNIK CIASTO Z KASZY JAGLANEJ
Składniki
- jedna szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka sojowego lub bez laktozy
- pół szklanki cukru brązowego albo ksylitolu
- 200 g orzechów nerkowca / słonecznik
- Konfitura (ja użyłam z wiśni )albo tabliczka gorzkiej czekolady
- sok z cytryny
- mleko kokosowe – pół puszki
- cukier waniliowy
Przygotowanie
Kaszę jaglaną należy przepłukać kilkukrotnie pod wodą. Zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy dopóki nie wchłonie mleka. Do kaszy dodajemy brązowy cukier/ksylitol, pół puszki mleka kokosowego, sok z cytryny i cukier waniliowy. Przestudzoną kaszę blendujemy i łaczymy z mielonymi orzechami nerkowca. Nasza masa powinna być w miarę gęsta ( przypiminająca sernikową ). Formę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy masę. Pieczemy około godziny w 180 ˚C. Zostawiamy aż wystygnię. Jagielnik polewamy konfiturą lub rozpuszczoną czekoladą gorzką wtedy smak jest bardziej wyrafinowany.
SMACZNEGO !
Odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa
https://www.facebook.com/zwyklamatka/
Komentarze
niupki w dniu 10 kwietnia 2017 o 11:53
tez ostatnio mam boom na kasze, zwlaszcza jaglana. 🙂 Czesto robie torcik jagany, niedlugo moze przepis zamieszcze na blogu 🙂
OkiemMamy w dniu 10 kwietnia 2017 o 12:56
Wygląda ślicznie ????
zwyklamatkaa w dniu 11 kwietnia 2017 o 04:46
Smakuje bardzo intrygująco, z poranną kawą niebo w gębie ;). Mój syn prosi o wersję z czekoladą zamiast konfitury wiśniowej 😉
zwyklamatkaa w dniu 11 kwietnia 2017 o 04:48
Już kiedyś zrobiłam ciastka (zdrowe), niestety nie trafiłam w gust moich domowników. A to ciasto jest zdrowe i pyszne :). Szczerze polecam 🙂
Mama na Tropie w dniu 11 kwietnia 2017 o 03:34
Ale wygląda to pysznie, a że kochamy kaszę jaglaną to muszę sobie takie kiedyś zrobić
balkanyrudej w dniu 11 kwietnia 2017 o 06:36
Generalnie bardzo lubię ciasta z kaszy jaglanej, bo praktycznie robią się same. Najczęściej przygotowuję szarlotkę z kaszy jaglanej (sucha kasza plus starte jabłka, do piekarnika i ciasto się samo tworzy). Lubię też „sernik z kaszy jaglanej” 🙂
zwyklamatkaa w dniu 11 kwietnia 2017 o 13:30
Szarlotka z kaszy jaglanej muszę spróbować :).
MintElegance w dniu 11 kwietnia 2017 o 13:17
muszę kiedyś spróbować takiego ciasta:)
Iwona w dniu 11 kwietnia 2017 o 20:22
W przepisie podajesz „konfitura (ja użyłam z wiśni) albo tabliczka gorzkiej czekolady” jakby to był oczywisty zamiennik…
zwyklamatkaa w dniu 11 kwietnia 2017 o 20:26
Konfitura lub czekolada :), dla niektórych może i jest oczywiste 😉
Dorotka w dniu 14 kwietnia 2017 o 08:13
Apetycznie wygląda!
Karolina Tuchalska-Siermińska w dniu 17 kwietnia 2017 o 06:40
Wyglada prze-smacznie, a do tego jeszcze zdrowe. Uwielbiam takie połączenia ❤️
kuraniedom w dniu 20 kwietnia 2017 o 15:29
O jakie pyszne…kasza jaglana to moja bolączka. W sensie, wiem, że jest super zdrowa, ale moja Marta za nic nie chce się do niej przekonać. Próbowałam robić czekoladową itd. i nic. Po prostu nic. A takie pyszne przepisy, jak Twój, to po prostu cuda jakieś i super pomysły na kolację i śniadanka. A tego nigdy przy dzieciach za dużo Ściskam
Jazwyklamatkaa w dniu 20 kwietnia 2017 o 14:28
Ja również szukam smaków które by odpowiadały domownikom. Mój starszy syn uczulony na kakao i nie tylko. Pozdrawiam serdecznie 🙂
matka w pigułce w dniu 23 kwietnia 2017 o 19:15
Fajny pomysł. Ostatnio kasza jaglana jest modna. Właściwie to od dłuższego czasu, bo jest taka fit i zdrowa. Ja sama nie wiem, czy kocham ją czy nienawidzę 😀 Ale przyznaję, że żadnego ciasta z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam.
Natalia w dniu 7 maja 2017 o 09:25
Nigdy nie próbowałam, a brzmi super. Myślisz, że mogę dodać zwykłe, krowie mleko?
Monika w dniu 17 maja 2017 o 11:41
Pycha musze tylko policzyc ile ma kalorii i juz bedzie w mojej diecie 🙂
Aneta Sławek Grenda w dniu 18 maja 2017 o 04:12
Świetna propozycja 🙂 Wygląda bardzo smakowicie, a z ostatnio zrobioną przez nas konfiturą z morwy też zapewne smakował by wybornie 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 18 maja 2017 o 05:05
Myślę że z waszą konfiturą będzie wyborna 🙂
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 8 sierpnia 2017 o 07:02
Uwielbiam pod każdą postacią! Sama bardzo często robię i na moim blogu są one absolutnym hitem 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 8 sierpnia 2017 o 08:16
My uwielbiamy 🙂 mąż już się pyta kiedy zrobię 😉