JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej

image_print

Kasza jaglana powróciła ostatnio do Łask. Nasza rodzina jest zauroczona kaszami, często je spożywamy. A jaglana ma w sobie wiele zalet prozdrowotnych. Posiada mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia ją duża zawartość witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Co najważniejsze kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego można ją stosować w diecie osób chorych na celiakię, a także zmagających się z niedokrwistością. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Jest mało kaloryczna i bardzo Zdrowa.

JAGIELNIK CIASTO Z KASZY JAGLANEJ

Składniki

  • jedna szklanka kaszy jaglanej
  •  3 szklanki mleka sojowego lub bez laktozy
  • pół szklanki cukru brązowego albo ksylitolu
  •  200 g orzechów nerkowca / słonecznik
  •  Konfitura (ja użyłam z wiśni )albo tabliczka gorzkiej czekolady
  •  sok z cytryny
  • mleko kokosowe – pół puszki
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

Kaszę jaglaną należy przepłukać kilkukrotnie pod wodą. Zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy dopóki nie wchłonie mleka. Do kaszy dodajemy brązowy cukier/ksylitol, pół puszki mleka kokosowego, sok z cytryny i cukier waniliowy. Przestudzoną kaszę blendujemy i łaczymy z mielonymi orzechami nerkowca. Nasza masa powinna być w miarę gęsta ( przypiminająca sernikową ). Formę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy masę. Pieczemy około godziny w 180 ˚C. Zostawiamy aż wystygnię. Jagielnik polewamy konfiturą  lub rozpuszczoną czekoladą gorzką wtedy smak jest bardziej wyrafinowany.

SMACZNEGO !

Odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa
https://www.facebook.com/zwyklamatka/

jagielnik