Kiedy jabłko spotyka seler naciowy ?
Powstaje bomba zdrowia 🙂
Eliksir Młodości.
Serio ja nie żartuję. Odkryłam to magiczne 😉 połączenie w koktajlu 🙂
Tylko dwa składniki, owoc plus warzywo. A tyle Dobra Nam daje.
Jeśli chodzi o walory smakowe tego napoju, smak jest zaskakujący. Rozwalił mnie na łopatki, jest orzeźwiający, energetyczny po prostu smaczny :). Już dawno nie odkryłam tak dobrego i ciekawego smaku. Proporcje koktajlu 1:1 czyli tyle samo jabłek co selera naciowego.
Walory zdrowotne tego koktajlu
- wypity na czczo działa w sposób oczyszczający.
- likwiduje obrzęki, czyli pozbywa się nadmiaru wody z organizmu
- nawilża skórę
- ma regenerujący wpływ na włosy
- nadaje gładkość cerze
- posiada witaminę C i E, czyli przeciwutleniacze które chronią skórę przed nowotworami
O walorach zdrowotnych jabłek pisałam w tekście Cesarzowa pije Koktajle.
W tym tekście skupię się na właściwościach selera naciowego.
Seler naciowy
już w Starożytności był stosowany jako środek leczniczy, uspokajający i poprawiający potencję. W naszych czasach również doczekał się uznania. Ja przede wszystkim używam go do sałatek lub właśnie do koktajli 🙂 Najwięcej witamin i tego co w nim najlepsze jest w selerze nieprzetworzonym czyli surowym.
Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Seler posiada w sobie naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Zawiera sporą ilość beta-karotenu oraz witaminy E, którą nazywamy witaminą młodości. Warzywo to cieszy się dużą popularnością u osób które walczą z nadwagą, ma ono właściwości oczyszczające. Seler może się poszczycić największą dawką fosforu wśród warzyw korzeniowych. Ma w sobie dużo wapnia, potasu i cynku, obdaruje nas także magnezem i żelazem.
Także sięgajmy po to warzywo jak najczęściej 🙂 Bo Warto 🙂
Na Zdrowie.