Klasyczne pesto

image_print

Parę dobrych lat posiłkowaliśmy się sklepowym pesto. Kiedy zaczęliśmy uprawę własnej bazylii, mąż wpadł na pomysł, aby je samemu przygotowywać. Teraz nie wyobrażam sobie lata bez naszego, świeżego i do tego własnej roboty pesto. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest wyrazisty i niepowtarzalny.
To  danie to specjalność mojego męża.

Zapraszam.

pesto

Składniki

  • duży pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag orzeszków piniowych (ew. orzechy nerkowca)
  • 10 dag parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli do smaku

pesto

pesto

pesto

pesto

Przygotowanie pesto

Do miksera wrzucamy umyte i wysuszone listki bazylii, czosnek, parmezan i orzeszki i szczyptę soli. Polewamy oliwą i miksujemy, znów dolewamy oliwy i miksujemy tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pesto jest gotowe, gotujemy makaron al dente odcedzamy mieszamy z sosem. Możemy dodać oliwki lub suszone pomidory. Posypujemy parmezanem. Smacznego.

pesto