Klasyczne pesto
Parę dobrych lat posiłkowaliśmy się sklepowym pesto. Kiedy zaczęliśmy uprawę własnej bazylii, mąż wpadł na pomysł, aby je samemu przygotowywać. Teraz nie wyobrażam sobie lata bez naszego, świeżego i do tego własnej roboty pesto. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest wyrazisty i niepowtarzalny.
To danie to specjalność mojego męża.
Zapraszam.
Składniki
- duży pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag orzeszków piniowych (ew. orzechy nerkowca)
- 10 dag parmezanu
- oliwa z oliwek
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie pesto
Do miksera wrzucamy umyte i wysuszone listki bazylii, czosnek, parmezan i orzeszki i szczyptę soli. Polewamy oliwą i miksujemy, znów dolewamy oliwy i miksujemy tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pesto jest gotowe, gotujemy makaron al dente odcedzamy mieszamy z sosem. Możemy dodać oliwki lub suszone pomidory. Posypujemy parmezanem. Smacznego.