Marchewkowa rozpusta ;)
To ciasto jest rewelacyjne, mój mąż i syn powiedzieli istna rozpusta ;). Zapraszam do wypróbowania przepisu, sami się przekonajcie 🙂 !!!
SKŁADNIKI CIASTO
- 4 jajka
- olej 225 ml
- mąka pszenna 200 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- odrobina imbiru mielonego
- cukier drobny 230 g
- starta marchew 250 g
- orzechy włoskie /słonecznik
- kawa zbożowa 80 g
- masło 1 łyżka (do smarowania blachy)
- bułka tarta do obsypania blachy 100g
- cukier puder do posypania
KARMELIZIWANE JABŁKA
- jabłka kwaśne 3 szt
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- serek mascarpone 250 g
- chili pieprz cayenne
- kora cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cały czas mieszając (ja używałam do mieszania trzepaczki) olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostudzenia.
KARMELIZOWANE JABŁKA
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę miódu, łyżkę masła i dokładamy 3 laski cynamonu. Następnie dodajemy sok z cytryny, jabłka pokrojone w cząstki, doprawiamy pieprzem chili cayene. Smażymy na wolnym ogniu około 12 mniut.
DEKORACJA
Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone, karmelizowane jabłka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem :).
Ciasto rozpływa się w ustach……..
Smacznego, odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa
https://www.facebook.com/zwyklamatka/
Komentarze
Kasia Lorenc w dniu 5 maja 2017 o 09:38
Dzięki za przypomnienie kiedyś bardzo często robilam ciasto marchewkowe.
Zwykła Matka w dniu 5 maja 2017 o 09:57
Jedyne czego nie lubię w tym cieście to tarcie marchewki 🙂
pożeram strony w dniu 5 maja 2017 o 11:21
Cała moja rodzinka przepada za ciastem marchewkowym ❤
Jazwyklamatkaa w dniu 5 maja 2017 o 12:55
Ja byłam tylko częstowana zawsze ;), to moje pierwsze jestem w szoku że wyszło nieskromnie powiem dużo smaczniejsze od tych wcześniej skosztowanych 😉
Jazwyklamatkaa w dniu 5 maja 2017 o 12:56
Polecam 🙂
kesycodziennosci w dniu 3 grudnia 2017 o 19:19
Zgadzam się. Dlatego tak długo zbierałam się w sobie, byz robić ciasto marchewkowe ???? suma summarum wyszły pyszne babeczki marchewkowe, przepis za 3 dni ???? też była rozpusta ????
Jazwyklamatkaa w dniu 10 września 2017 o 16:15
I tak smakuje, ja też muszę niedługo zrobić 🙂 bo dawno nie robiłam
Ewa z Mamuśkowego Świata w dniu 5 maja 2017 o 13:58
Przepis na pewno do wypróbowania ☺
Jazwyklamatkaa w dniu 3 grudnia 2017 o 20:06
Będę czekać na Twoje babeczki 🙂
Pau Elegancka w dniu 5 maja 2017 o 19:09
Rozpusta, ale jaka zdrowa! Tak to można grzeszyć.
mamoholiczka w dniu 6 maja 2017 o 11:32
Bardzo fajny i prosty przepis. Z pewnością go wypróbuję!
Jazwyklamatkaa w dniu 5 maja 2017 o 19:33
Oj zgrzeszyłam bardzo 😉 parę razy 🙂
Klaudia J w dniu 7 maja 2017 o 12:14
Mniam! Marchewkowa rozpusta – idealny tytuł! ????
super dzieciaczki w dniu 10 maja 2017 o 11:14
Aż mam ochotę wypróbować ten przepis 🙂
Aneta Sawicka w dniu 28 maja 2017 o 10:00
Musi być pyszne…!
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 5 września 2017 o 07:46
Uwielbiam! A tak dawno już nie robiłam. Chłodne popołudnia sprzyjają wypiekom 🙂
Angelika w dniu 5 września 2017 o 19:01
Dawno nie robiłam ciasta marchewkowego ale najwyższa pora, dzięki za przypomnienie????
Twoje ciacho wygląda obłędnie ????????????