Marchewkowa rozpusta ;)

image_print

To ciasto jest rewelacyjne, mój mąż i syn powiedzieli istna rozpusta ;). Zapraszam do wypróbowania przepisu, sami się przekonajcie 🙂 !!!

SKŁADNIKI CIASTO

  • 4 jajka
  • olej 225 ml
  • mąka pszenna 200 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • odrobina imbiru mielonego
  • cukier drobny 230 g
  • starta marchew 250 g
  • orzechy włoskie /słonecznik
  • kawa zbożowa 80 g
  • masło 1 łyżka (do smarowania blachy)
  • bułka tarta do obsypania blachy 100g
  • cukier puder do posypania

KARMELIZIWANE JABŁKA

  • jabłka kwaśne 3 szt
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • serek mascarpone 250 g
  • chili pieprz cayenne
  • kora cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cały czas mieszając (ja używałam do mieszania trzepaczki) olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostudzenia.

KARMELIZOWANE JABŁKA

Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę miódu, łyżkę masła i dokładamy 3 laski cynamonu. Następnie dodajemy sok z cytryny, jabłka pokrojone w cząstki, doprawiamy pieprzem chili cayene. Smażymy na wolnym ogniu około 12 mniut.

DEKORACJA

Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone, karmelizowane jabłka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem :).

Ciasto rozpływa się w ustach……..

rozpusta

Smacznego, odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa
https://www.facebook.com/zwyklamatka/