Marchewkowa rozpusta ;)
To ciasto jest rewelacyjne, mój mąż i syn powiedzieli istna rozpusta ;). Zapraszam do wypróbowania przepisu, sami się przekonajcie 🙂 !!!
SKŁADNIKI CIASTO
- 4 jajka
- olej 225 ml
- mąka pszenna 200 g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- odrobina imbiru mielonego
- cukier drobny 230 g
- starta marchew 250 g
- orzechy włoskie /słonecznik
- kawa zbożowa 80 g
- masło 1 łyżka (do smarowania blachy)
- bułka tarta do obsypania blachy 100g
- cukier puder do posypania
KARMELIZIWANE JABŁKA
- jabłka kwaśne 3 szt
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- serek mascarpone 250 g
- chili pieprz cayenne
- kora cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cały czas mieszając (ja używałam do mieszania trzepaczki) olej, mąkę wcześniej wymieszaną z sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy kolejno: orzechy włoskie, imbir mielony oraz marchew. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy kawę zbożową i łączymy z pozostałą masą. Masę wylewamy do formy o średnicy 22 cm, wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy do ostudzenia.
KARMELIZOWANE JABŁKA
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę miódu, łyżkę masła i dokładamy 3 laski cynamonu. Następnie dodajemy sok z cytryny, jabłka pokrojone w cząstki, doprawiamy pieprzem chili cayene. Smażymy na wolnym ogniu około 12 mniut.
DEKORACJA
Na wierzch ciasta wykładamy mascarpone, karmelizowane jabłka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem :).
Ciasto rozpływa się w ustach……..
Smacznego, odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa
https://www.facebook.com/zwyklamatka/