Nutella ze śliwek
Zapraszam Cię na nutellę ze śliwek, znaną również jako czeko-śliwka. Przepis ten dostałam od mojej kierowniczki 6 lat temu. Tak nam nutella ze śliwek posmakowała, że robimy ją każdego lata. Jest znacznie zdrowszą nutellą niż tą, którą mamy w sklepach.
Czego potrzebujesz do jej przygotowania?
Składniki
- 2,5 kg śliwek
- 700 gram cukru
- 200 gram czyli jedno opakowanie kakao z wiatrakiem
- (* można nie dodawać cukru, wtedy dajemy połowę opakowania kakao)
Przygotowanie
- pozbywamy się pestek ze śliwek
- wkładamy je do garnka, smażymy je na małym ogniu około dwie godziny
- co jakiś czas mieszamy i odparowywujemy
- odstawiamy do wystygnięcia
- wystudzone śliwki blendujemy
- dodajemy cukier i smażymy pół godziny, mieszamy
- po tym czasie dodajemy kakao i smażymy kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając
- słoiki wyparzamy
- wlewamy gorącą nutellę do słoików
- dokręcamy mocno słoiki i odwracamy do góry dnem
Nutella ze śliwek świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników, oraz do przekładania ciast np: piernika.
Polecam Ci również moje ciasto ze śliwkami, które znajdziesz tu: ciasto ze śliwkami
Życzę smacznego