Nutella ze śliwek
Zapraszam Cię na nutellę ze śliwek, znaną również jako czeko-śliwka. Przepis ten dostałam od mojej kierowniczki 6 lat temu. Tak nam nutella ze śliwek posmakowała, że robimy ją każdego lata. Jest znacznie zdrowszą nutellą niż tą, którą mamy w sklepach.
Czego potrzebujesz do jej przygotowania?
Składniki
- 2,5 kg śliwek
- 700 gram cukru
- 200 gram czyli jedno opakowanie kakao z wiatrakiem
- (* można nie dodawać cukru, wtedy dajemy połowę opakowania kakao)
Przygotowanie
- pozbywamy się pestek ze śliwek
- wkładamy je do garnka, smażymy je na małym ogniu około dwie godziny
- co jakiś czas mieszamy i odparowywujemy
- odstawiamy do wystygnięcia
- wystudzone śliwki blendujemy
- dodajemy cukier i smażymy pół godziny, mieszamy
- po tym czasie dodajemy kakao i smażymy kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając
- słoiki wyparzamy
- wlewamy gorącą nutellę do słoików
- dokręcamy mocno słoiki i odwracamy do góry dnem
Nutella ze śliwek świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników, oraz do przekładania ciast np: piernika.
Polecam Ci również moje ciasto ze śliwkami, które znajdziesz tu: ciasto ze śliwkami
Życzę smacznego
Komentarze
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa w dniu 27 września 2018 o 06:14
Ja robię czekośliwkę bez cukru, wystarczy wybrać słodkie węgierki. Ewentualnie dodaję do gotujących się śliwek kilka suszonych fig lub daktyli, kakao i potem to wszystko razem blenduję 🙂
matkaa w dniu 27 września 2018 o 15:32
Tak napisałam w przepisie że można bez cukru. Moja znajoma robiła bo syn cukrzyk, wyszło pyszne.
Wiola Korzeniowska w dniu 27 września 2018 o 08:28
zdecydowanie uwielbiam! Co roku robię jej najwięcej i co roku najszybciej znika 🙂
Angelika w dniu 27 września 2018 o 13:21
w tym roku robiłam z czekoladą, w smaku bardzo zbliżone. bardzo fajna i zdrowa propozycja 😉
matkaa w dniu 27 września 2018 o 15:33
Można nie dawać cukru, wtedy jest zdrowsza 🙂
Agata || bookofspells.pl w dniu 27 września 2018 o 17:24
Doskonały pomysł ❤️ Na pewno wybróbuję przepis bo wygląda bardzo apetycznie ❤️
matkaa w dniu 27 września 2018 o 18:29
Dziękuję bardzo i zachęcam. Fajnie pasuje do ciast.
Żaneta w dniu 28 września 2018 o 15:04
Klasyczne połączenie 🙂 Wygląda super 🙂
Tysia w dniu 29 września 2018 o 22:16
Uwielbiam domową nutellę ze śliwek, mniam:)
Justyna MDMX home w dniu 30 września 2018 o 12:11
Mam i ja. Podniebienie sobie poparzyłam bo gorącą próbowałam z garnka. Robiłam z myślą o dzieciach, ale smak bardziej pode mnie wyszedł. Jestem fanką gorzkiej czekolady i taki tez posmak ma moja „plumellacocoa”. Z ok 2kg śliwek wyszło 5 średniej wielkości słoików, będzie do naleśników, do ciasta, nawet się z innymi podzielę. A na święta do piernika hmm, mam już kilka pomysłów na jej zastosowanie no i bardzo kręci mnie wypróbować ten przepis z innymi owocami. Matko fajnie, że podzieliłaś sie tym przepisem, jeśli można też chętnie się nim u siebie podzielę, bo uważam że nie można innym zabierać okazji do delektowania się smakiem „plumellacocoa” 🙂 buzi muaaa
matkaa w dniu 30 września 2018 o 21:50
A jasne Justyna bierz i wysyłaj w świat. Trzeba dzielić się dobrem ;), nawet kulinarnym. Jak wiadomo dobro powraca. Ja dziękuję Ci za uznanie-chodzi o nazwanie mnie gospodynią. Muszę się tym pochwalić, mężowi itd. Buziaki
Agnieszka w dniu 1 października 2018 o 00:28
Robiłam kiedyś czeko-śliwkę z suszonych owoców. Świeże są zdrowsze, więc chętnie wypróbuję. Dzieciom smakuje 🙂
Kasia w dniu 11 października 2018 o 10:03
Ale narobiłaś mi smaka!