Pasta jajeczno-serowa (dziadka Tadeusza)

pasta jajeczno-serowa

Są w naszym życiu takie smaki, zapachy, potrawy które kojarzą  nam się z konkretnymi osobami. Dzisiejsza moja kulinarna propozycja pasta jajeczno-serowa – właśnie taką jest. Dziadek mojego męża przyrządzał tę pastę jemu jak był małym chłopcem. Do dziś pamięta ruchy rąk dziadka [...]

Zobacz więcej

Rabarbarowiec z bezą

rabarbarowiec

Mamy w kuchni sezon na rabarbar, słów kilka o tym warzywie. Rabarbar  jest warzywem sezonowym, zwanym też rzewieniem. Pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar ma w sobie [...]

Zobacz więcej

JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej

jagielnik

Kasza jaglana powróciła ostatnio do Łask. Nasza rodzina jest zauroczona kaszami, często je spożywamy. A jaglana ma w sobie wiele zalet prozdrowotnych. Posiada mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia ją duża zawartość witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i [...]

Zobacz więcej

Fusilli z wędzonym łososiem

łosoś

W naszym jadłospisie często sięgamy po ryby. Cała nasza trójka bardzo lubi tego typu dania, więc nie ma w związku z tym problemu. Dygnitarz ma jeszcze przed sobą poznanie smaku rybki 😉 Łososia na obiad czy pastę makrelową na śniadanie chętnie zjada mój starszy syn, co szczególnie mnie [...]

Zobacz więcej

Ananasowiec babci Janiny

ananasowiec

Ciasto ananasowiec, od 20 lat robione w każde święta przez moją 84 letnią Babcię. Stwierdziłam że ktoś musi przejąć tradycję pieczenia tego przepysznego ciasta. Wszyscy w rodzinie zawsze czekamy aby rozpocząć konsumpcję Naszego ananasowca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie (biszkopt [...]

Zobacz więcej

Nasze żelki bez robaków ;)

żelki

Miłek jest alergikiem, dowiedzieliśmy się jak miał 11 miesięcy. Od tamtej pory uważamy na to co je. Zgrozą dla nas było jak szedł na urodziny do kolegi czy koleżanki, wszędzie pełno żelek, pianek itd. A on uczulony na barwniki, przez to że mu nie pozwalaliśmy jeść tych rzeczy, [...]

Zobacz więcej