Są w naszym życiu takie smaki, zapachy, potrawy które kojarzą nam się z konkretnymi osobami. Dzisiejsza moja kulinarna propozycja pasta jajeczno-serowa – właśnie taką jest. Dziadek mojego męża przyrządzał tę pastę jemu jak był małym chłopcem. Do dziś pamięta ruchy rąk dziadka [...]
Rabarbarowiec z bezą
Mamy w kuchni sezon na rabarbar, słów kilka o tym warzywie. Rabarbar jest warzywem sezonowym, zwanym też rzewieniem. Pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar ma w sobie [...]
Marchewkowa rozpusta ;)
To ciasto jest rewelacyjne, mój mąż i syn powiedzieli istna rozpusta ;). Zapraszam do wypróbowania przepisu, sami się Przekonajcie :)
Roladki z indyka na musie z selera naciowego
Z selerem naciowym zaprzyjaźniłam się w kuchni parę lat temu. Od tego czasu odkrywamy zastosowanie tego warzywa w różnych potrawach. Seler naciowy ma aż 86 cennych składników, jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, [...]
JAGIELNIK !!!! ciasto z kaszy jaglanej
Kasza jaglana powróciła ostatnio do Łask. Nasza rodzina jest zauroczona kaszami, często je spożywamy. A jaglana ma w sobie wiele zalet prozdrowotnych. Posiada mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia ją duża zawartość witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i [...]
Fusilli z wędzonym łososiem
W naszym jadłospisie często sięgamy po ryby. Cała nasza trójka bardzo lubi tego typu dania, więc nie ma w związku z tym problemu. Dygnitarz ma jeszcze przed sobą poznanie smaku rybki 😉 Łososia na obiad czy pastę makrelową na śniadanie chętnie zjada mój starszy syn, co szczególnie mnie [...]
Tarta serowo-porowo-jajeczna z rybą
Bardzo lubię robić tarty gdyż są proste, szybkie w wykonaniu i pyszne. Ta którą chcę wam zaproponować jest szczególna, gdyż kojarzy mi się z Chorwacką wyspą Brać na której spędzaliśmy z mężem podróż poślubną.
Ananasowiec babci Janiny
Ciasto ananasowiec, od 20 lat robione w każde święta przez moją 84 letnią Babcię. Stwierdziłam że ktoś musi przejąć tradycję pieczenia tego przepysznego ciasta. Wszyscy w rodzinie zawsze czekamy aby rozpocząć konsumpcję Naszego ananasowca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie (biszkopt [...]
Pulpety z amarantusem owinięte cukinią w beszamelu
Nie jesteśmy Wegetarianami, nie wiem czy to źle czy dobrze. Mój 7 latek lubi mięso. Mój mąż lubi mięso, jego ojciec lubi mięso, jego dziadek i pradziadek też lubili mięso ;). Stąd moje wariacje na temat pulpetów. P.S. miało być DZIAD i PRADZIAD :D, mąż zrobił się jakiś wrażliwy i [...]
Nasze żelki bez robaków ;)
Miłek jest alergikiem, dowiedzieliśmy się jak miał 11 miesięcy. Od tamtej pory uważamy na to co je. Zgrozą dla nas było jak szedł na urodziny do kolegi czy koleżanki, wszędzie pełno żelek, pianek itd. A on uczulony na barwniki, przez to że mu nie pozwalaliśmy jeść tych rzeczy, [...]