Pasta jajeczno-serowa (dziadka Tadeusza)
Są w naszym życiu takie smaki, zapachy, potrawy które kojarzą nam się z konkretnymi osobami. Dzisiejsza moja kulinarna propozycja pasta jajeczno-serowa – właśnie taką jest. Dziadek mojego męża przyrządzał tę pastę jemu jak był małym chłopcem. Do dziś pamięta ruchy rąk dziadka przy krojeniu i doprawianiu. Ja też miałam okazję skosztować pasty zrobionej jeszcze przez dziadka 🙂 Ta pasta za każdym razem jak ją przyrządzamy, przypomina o dziadziusiu którego już z nami nie ma…..
Nie jest to propozycja wyszukana, dla koneserów szukających ciekawych potraw. Ktoś może powiedzieć: taka bomba kaloryczna. Szczerze nie interesuje mnie to 😉 Ta pasta jest przepyszna. Wolę raz na jakiś czas zjeść tę pastę, niż odwiedzać restauracje szybkiej obsługi szeroko znanych marek ;).
A czy wy pamiętacie jakieś szczególne potrawy waszych babć i dziadków?
SKŁADNIKI
- ser żółty 30 dag
- 3 jajka
- majonez (Kielecki) tak żeby wszystko się dobrze połączyło.(można 2 łyżki jogurtu naturalnego i jedną łyżkę majonezu, będzie mniej kalorycznie 🙂
- 1/2 cebula
- szczypior
- papryka słodka opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobych oczkach, cebulę pokroić na drobną kostkę, tak samo szczypiorek.
Jajka ugotować na twardo i też pokroić na drobną kostkę.
Jeśli dodajemy paprykę to również kroimy w kostkę, tylko już nie drobną.
Dodajemy majonez, łyżkę oliwy lub oleju rzepakowego.
Wszystko pieprzymy, co do soli my na przykład nie solimy, bo majonez i żółty ser jest słony.
Wszystko razem dobrze mieszamy i nakładamy na chleb. SMACZNEGO 🙂
Komentarze
Kamila w dniu 15 maja 2017 o 14:02
Dobry pomysł z tym serem
Jazwyklamatkaa w dniu 15 maja 2017 o 20:36
Dobry bo dziadkowy 😉
Testująca rodzinka w dniu 15 maja 2017 o 16:45
Fajna, ale ja zamieniłabym ser żółty na biały i nie użyła majonezu
sylwiaakaminskaa w dniu 15 maja 2017 o 20:32
pasta na pewno wpadłaby w gust mojemu mężowi. zresztą widzę, że dziadek Tadeusz wie co mężczyznom smakuje ????
Zuzanna Kwiatkowska w dniu 16 maja 2017 o 07:35
W moim guście zupełnie nie, ale wiem, że mój dziadek też robił coś podobnego ????
Jazwyklamatkaa w dniu 16 maja 2017 o 05:50
Tu nie chodzi o gust, bo mój też jest trochę inny ;), tylko o przywołanie wspomnień 🙂
Bielecki.es w dniu 16 maja 2017 o 22:31
Ciekawa koncepcja przy najbliższej okazji postaram się ją sprawdzić ????
ksiazkowepowroty w dniu 18 maja 2017 o 07:55
Ciekawy przepis, lubię takie połączenia. 🙂
niupki w dniu 20 maja 2017 o 16:45
Fajny przepis, u nas hit to pasta z tuńczykiem i awokado – znika w jeden wieczór 🙂
Wiesz, że nominowalam Cię do akcji Super Mama? 🙂 nie wiem czy widziałaś na moim blogu 🙂
Bożena Jędral w dniu 21 maja 2017 o 08:58
Pastę jajeczną robię zazwyczaj bez sera żółtego, za to z samym jogurtem. Uwielbiam też tarty ser z tarta szynką połączone majonezem.
Pau Elegancka w dniu 23 maja 2017 o 07:46
Najlepsze są niewyszukane potrawy. Ja uwielbiam takie pasty
Jazwyklamatkaa w dniu 23 maja 2017 o 19:52
W prostocie siła 🙂
martaprobuje w dniu 23 maja 2017 o 14:30
Moje dzieciaki uwielbiają takie pasty 🙂
Aneta Sawicka w dniu 28 maja 2017 o 09:59
Uwielbiam pasty jajeczne:)
Joanna // Coolpaki.pl w dniu 18 czerwca 2017 o 18:18
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty. Takiej jajecznej jeszcze nie jadłam.
Magda w dniu 25 czerwca 2017 o 14:08
Robię cos podobnego jest pycha ????
dankasc w dniu 10 lipca 2017 o 14:27
No to mam co do chleba na kolację:-)
Kasia Lorenc w dniu 26 lipca 2017 o 09:39
Uwielbiam takie pasty jajeczne idealnie smakują na śniadanie
Jazwyklamatkaa w dniu 27 lipca 2017 o 05:38
Bardzo ją lubimy 🙂