Pasta rybna (masło rybne)
Wszędzie Łosoś, Osoś 😉 a ja pronuję Makrelę.
Tę pastę wymyśliłam wspólnie z mężem. Nasz syn ma alergię i do 3 roku życia nie mógł jeść wielu rzeczy w tym ryb. Nie znał smaku ryby i kiedy lekarz zezwolił na podanie tego produktu, powstał problem. Zastanawiałam się z mężem w jaki sposób przemycić rybę w daniu. I tak powstała pasta rybna.
Pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wydajna i co najważniejsze Zdrowa. I zrobiona z makreli, korzystajmy z tej właśnie ryby. Miałam wrażenie że przez chwilę większość z nas zachłysnęła się łososiem ;). Doceńmy właściwości naszych rodzimych ryb.
Makrela
Makrela jest rybą tłustą, zawiera w sobie 14 g tłuszczu w 100 g mięsa.
W tej rybie znajduje się bardzo dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3, co decyduje o walorach zdrowotnych makreli.
Makrela to bogactwo składników mineralnych. W mięsie tej ryby znajdziemy wysoką zawartość selenu, w 100 g zawiera się 44,1 µg selenu, pokrywa 80% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten pierwiastek. Selen poprawia odporność organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników.
Makrela to również źródło fosforu i potasu oraz witaminy D i witaminy A. Jak wiadomo witam i na A ma korzystny wpływ na skórę. Fosfor i witamina D mają zdrowy wpływ na kości i zęby, dlatego powinny być spożywane przez dzieci. Witamina D bierze udział we wchłanianiu wapnia i fosforu w organizmie oraz mineralizacji kości.
Osoby które są uczulone na histaminę nie powinny jeść makreli, szczególnie tej wędzonej gdyż proces ten podnosi jej stężenie.
Zapraszam
Składniki
- 1 wędzona Makrela
- 3 lub 4 łyżeczki koncentratu lub 5 przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- pieprz
- 2 łyżki majonezu – a przepis na zdrowy Majonez znajdziesz ????????????
na blogu Nicpoń w kuchni serdecznie zapraszam 🙂
Przygotowanie
Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Tak oporządzoną wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować pastę. Dodajemy resztę składników i blendujemy tak długo aż uzyskamy jednolitą masę. Pastę wstawiamy na 1 godzinę do lodówki, przez ten czas nabierze odpowiedniej konsystencji.
Komentarze
Dorota w dniu 16 października 2017 o 08:34
Uwielbiam makrelę, taka pasta kojarzy mi się z dzieciństwem. Oczywiście przepis.sobie spisałam Dziękuję 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 16 października 2017 o 09:44
To ja dziękuję za Twój komentarz :). Bardzo lubię takie proste pasty, już niedługo pasta z zielonego groszku.
ani ani w dniu 17 października 2017 o 07:24
Musze wyprobować bo uwielbiam pasty rybnej a takiej jeszcze nie robiłam ????
Perfectworldbylr w dniu 16 października 2017 o 12:18
nie slyszalam jeszcze o takim wynalasku
Jazwyklamatkaa w dniu 17 października 2017 o 08:43
Polecam jest bardzo dobra 🙁
Zwykła Matka w dniu 16 października 2017 o 12:59
Uwielbiam pastę z makreli, choć nie daję pomidorów do niej 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 16 października 2017 o 12:20
Bo jesteś pewnie młodsza ode mnie ;). Kiedyś jak jeszcze nie było przetworzonej żywności wszyscy kombinowali 😉
Holly w dniu 16 października 2017 o 13:16
Ja dodaje jeszcze cebulę.
Jazwyklamatkaa w dniu 16 października 2017 o 13:02
A my dajemy bo nasz starszy nie zje pomidora soute bo nienawidzi ;), a ulubiona zupa pomidorowa i weź tu zrozum dziecko hihi.
alexanderkowo.pl w dniu 16 października 2017 o 13:19
Dobry patent!
dobra gospodyni w dniu 16 października 2017 o 16:00
A ja tylko pastę umiem z makreli zrobić… Super alternatywa na makrelę, na pewno spróbuję ????
Jazwyklamatkaa w dniu 16 października 2017 o 15:09
A jak matkaa musi sobie radzić 😉
Kasia w dniu 16 października 2017 o 16:31
Mam podobny przepis na pastę, tyle, że z jajek. Pomaga przemycić w diecie cokolwiek zdrowego 🙂 Więc tak: miesza się jajka, masło (nie żadną margarynę), śmietanę i troszkę cebulki. Do tego troszkę soli i pieprzu. smakuje świetnie. 🙂
Agnieszka w dniu 17 października 2017 o 07:04
Muszę przyznać, że jak lubię makrelę, tak pasty z niej jeszcze nie robiłam. A co do łososia, to kiedyś jadłam go na pęczki, ale jak obejrzałam program o hodowli, to sięgam po niego już tylko okazjonalnie. Szkoda, bo to też smaczna ryba. Na szczęście makrela też jest dobra.
Jazwyklamatkaa w dniu 16 października 2017 o 17:48
Z pewnością zrobię 🙂 uwielbiam takie smarowidła. Są szybkie, tanie i wiemy co w nich jest 🙂
Małgorzata Hert w dniu 17 października 2017 o 07:57
Uwielbiam takie smarowidła. Z domowym chlebem świeżo upieczonym…mniamm
Jazwyklamatkaa w dniu 17 października 2017 o 08:39
Wiesz z łososiem to trochę podobnie jak z kurczakami :/. A jest tyle pysznych ryb :). Wypróbuj proszę przepis, pasta jest pyszna 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 17 października 2017 o 08:43
Oj tak ze swojskim chlebem pychota 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 17 października 2017 o 08:44
Dziękuję za miły komentarz 🙂
sylwia t w dniu 17 października 2017 o 08:15
Bardzo ciekawa propozycja i świetne zestawienie smaków.
Magda M blog w dniu 17 października 2017 o 09:31
Uwielbiam takie pasty, bardzo podobna robi moja mama, ale takiego smaka mi narobiłas, że chyba sama taką ukrece ????
polishgirlolga w dniu 17 października 2017 o 14:17
Pasta rybna z makreli to moja trauma z dzieciństwa.
Jazwyklamatkaa w dniu 17 października 2017 o 14:18
Haha bo to taki smak dzieciństwa 🙂 Więc smacznego 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 17 października 2017 o 14:19
O widzisz ”” każdy ma jakąś traumę związaną z jedzeniem 😉
polishgirlolga w dniu 17 października 2017 o 17:13
Zgadza się. Oprócz pasty jeszcze zupa mleczna. To dopiero była ohyda!
Jazwyklamatkaa w dniu 17 października 2017 o 16:45
Dziękuję i życzę smacznego 🙂
Mariola Grzęda w dniu 17 października 2017 o 14:32
uwielbiam ryby zrobię w piątek
Jazwyklamatkaa w dniu 17 października 2017 o 19:32
Haha oj mlecznej zupy to ja do tej pory nie tknę
Jazwyklamatkaa w dniu 17 października 2017 o 19:32
🙂 za chwilę kolejna pasta 🙂 jestem fanem takich smarowideł 😉
Angelika w dniu 17 października 2017 o 14:42
Przepis do ulubionych zapisałam już wczoraj i w weekend z pewnością wyprobujemy taka pastę na śniadanie ❤
Ewelina w dniu 17 października 2017 o 18:53
Tak cudownie się prezentuje, że zdecydowanie muszę ją zrobić ???? mam nawet makrelę w lodówce
dankasc w dniu 18 października 2017 o 17:10
Bardzo lubię makrele i też robię pasty. Tak naprawdę wszystkie ryby lubię
klaudia j w dniu 18 października 2017 o 17:14
mniam! ależ pysznosci! Jak ja dawno takiej pasty nie jadłąm!
momandlilgirl.pl w dniu 18 października 2017 o 18:14
Uwielbiam ryby 🙂 Pyszne i zdrowe!
Paradoksalna w dniu 18 października 2017 o 19:21
Uwielbiam wszelakie pasty z makreli ❤
flamenco88 w dniu 19 października 2017 o 11:56
Cudownie wygląda taka pasta, ciekawa jestem jej smaku. U mnie w domu się takich past nie jadło.
Jazwyklamatkaa w dniu 20 października 2017 o 21:06
Proszę wypróbuj przepis, pasta jest bardzo smaczna