Pasta z ciecierzycy z bazylią

image_print

Uwielbiam wszelakie smarowidła do chleba. A że lubię wiedzieć co jem, bardzo często sama takie rzeczy przyrządzam. Moja pasta rybna cieszyła się sporym zainteresowaniem, dlatego postanowiłam podzielić się z tobą przepisem na pastę z ciecierzycy.
Zapraszam!

pasta z ciecierzycy

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ciecierzycy
  • garść ziaren słonecznika
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • szczypta z soli
  • szczypta pieprzu
  • świeże listki bazylii

PRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy w kostke podduszamy na patelni. Gdy będzie miękka przekładamy do naczynia w którym będziemy blendować.
Ciecierzyce odsączamy z wody i dokładamy do cebuli. Dodajemy jeszcze garść słonecznika, sól, pieprz, łyżkę masła i oliwy. Wszystko blendujemy na najwyższych obrotach. Listki tniemy na drobne paski dorzucamy do naszej pasty, delikatnie mieszamy łyżką. Pastę wkładamy na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy smarowidło i nakładamy na chleb.
Życzę smacznego.

pasta z ciecierzycy

Zostaw opinię czy smakowała Ci moja pasta z ciecierzycy.