Pasta z ciecierzycy z bazylią
Uwielbiam wszelakie smarowidła do chleba. A że lubię wiedzieć co jem, bardzo często sama takie rzeczy przyrządzam. Moja pasta rybna cieszyła się sporym zainteresowaniem, dlatego postanowiłam podzielić się z tobą przepisem na pastę z ciecierzycy.
Zapraszam!
SKŁADNIKI
- 1 puszka ciecierzycy
- garść ziaren słonecznika
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- szczypta z soli
- szczypta pieprzu
- świeże listki bazylii
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kostke podduszamy na patelni. Gdy będzie miękka przekładamy do naczynia w którym będziemy blendować.
Ciecierzyce odsączamy z wody i dokładamy do cebuli. Dodajemy jeszcze garść słonecznika, sól, pieprz, łyżkę masła i oliwy. Wszystko blendujemy na najwyższych obrotach. Listki tniemy na drobne paski dorzucamy do naszej pasty, delikatnie mieszamy łyżką. Pastę wkładamy na pół godziny do lodówki. Wyjmujemy smarowidło i nakładamy na chleb.
Życzę smacznego.
Zostaw opinię czy smakowała Ci moja pasta z ciecierzycy.
![](https://jazwyklamatkaa.pl/matkaa/wp-content/themes/jazwyklamatkaaTheme/img/udostepnij.png)
Komentarze
Julita w dniu 26 lutego 2018 o 20:12
Świetna pasta na kanapkę i do tego z nutą bazylii 🙂 Bardzo mi się podoba 🙂
I LOVE LIFE w dniu 26 lutego 2018 o 20:45
Mniam mniam 🙂
Marzena Duda w dniu 26 lutego 2018 o 21:06
W końcu pasta z ciecierzycy bez tahini???? Wypróbuję na pewno
Ewelina w dniu 26 lutego 2018 o 21:48
Inspiracji na kanapkowe smarowidła nigdy nie za wiele – zapisuję przepis 😉
Magdalena Kopała w dniu 26 lutego 2018 o 22:12
Jeszcze nie łączyłam ciecierzycy ze słonecznikiem, chociaż samą ciecierzycę uwielbiam 🙂 Będę musiała zrobić!
Minimalistic Girl w dniu 26 lutego 2018 o 22:29
Świetny przepis. Prosty, szybki i efektowny, czyli wszystko co lubię! 🙂 Zrobię ją w weekend!
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 26 lutego 2018 o 22:45
Uwielbiam pasty z ciecierzycy! U mnie dziś w ruch poszła pasta z białej fasoli 🙂
Wiola Korzeniowska w dniu 26 lutego 2018 o 23:13
Pyszna! 🙂
Matka na Szczycie w dniu 27 lutego 2018 o 05:58
Jestem ciekawa, jak smakuje, bo chyba nigdy takiej nie jadłam 🙂
Zwykła Matka w dniu 27 lutego 2018 o 08:01
Chętnie kiedyś zrobię tę pastę!
Sarna w dniu 27 lutego 2018 o 09:17
z ciecierzycą wszystko się udaje ^_^ uwielbiam.
bochen tego chleba też wygląda pysznie 🙂
Kasia Lorenc w dniu 27 lutego 2018 o 09:35
Wygląda mega smacznie. A że moja rodzinka uwielbia pasty to chętnie wypróbujemy i tą
Małgorzata Ostrowska w dniu 27 lutego 2018 o 09:44
Bardzo chętnie spróbuję zrobić taką pastę z Twojego przepisu. Raz robiłam z innego przeipsu i poniosłam klęskę
Klayudia w dniu 27 lutego 2018 o 09:59
Uwielbiam takie własne pasty na kanapki na pewno spróbuje:)
super dzieciaczki w dniu 27 lutego 2018 o 10:02
Nabrałam chęci na wypróbowanie jej.
GosiaK w dniu 27 lutego 2018 o 10:04
Super przepis! Mój ulubiony. Prosty, szybki o zdrowy. Na pewno skorzystam ????
Aleksandra Załęska w dniu 27 lutego 2018 o 10:07
Już mi ślinka cieknie 🙂 twoja pasta rybna robi u nas w domu furorę, pasta z ciecierzycy zapowiada się bardzo obiecująco 🙂
Angelika w dniu 27 lutego 2018 o 11:16
ostatnio szukam inspiracji na wykorzystanie ciecierzycy, znalazłam juz sporo ale twoją propozycję również zapisuję. Będę dzialać 😉
Dorota Wójcik w dniu 27 lutego 2018 o 11:17
Kochan tez uwielbiam wszystkie pasty. Twoją z Ciecierzycą na pewno wypróbuje 🙂 Dzięki za przepis 🙂
Kasia Franiszyn-Luciano w dniu 27 lutego 2018 o 11:46
Lubię to i to bardzo! Pieczywo nie jest wtedy takie nudne!