Pasta z papryki
Koniec lata i początek jesieni to w wielu domach okres przygotowywania przetworów. Tak też jest u nas…
Chciałam wam zaproponować pyszną pastę z papryki.
Dodajemy ją do zup oraz sosów. Pyszna jest też do wędlin. Z tej pasty można przyrządzić świetnie danie z ryżem, makaronem jak też z warzywami i mięsem.
Dla wegetarian oczywiście wersja bezmięsna – również pyszna!
Niedługo zaproponuje Ci taki szybki obiad z tą właśnie pastą.
Dzisiaj zapraszam Cię do naszej spiżarni. Jestem przekonana, że ta pasta z papryki przypadnie Ci do gustu.
Składniki
- 1 kg papryki
- 25 dag cebuli
- 5 dag cukru
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Paprykę oczyszczamy z pestek.
- Cebulę obieramy ze skóry.
- Tak przygotowane warzywa mielimy w maszynce do mięsa.
- Zmieloną cebulę i paprykę przekładamy do garnka.
- Dodajemy cukier, oliwę oraz przyprawy do smaku.
- Gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając.
- Gorącą pastę nakładamy do słoików.
- Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Smacznego.
Komentarze
Grafy w podróży w dniu 5 października 2018 o 09:51
Dzięi za przepis, ostatnio kilka razy w sklepie kupiłem. Sprawdziła się lepiej niż ketchup, więc trzeba zabrać się za robienie swojej – pysznej i bez chemii.
Kamila z LunulaLife w dniu 5 października 2018 o 10:23
Nigdy nie jadłam pasty z papryki a tyle już żyje na tym świecie 😀 Może, najwyższy czas spróbować 🙂
Inkalinka w dniu 5 października 2018 o 10:31
Dzięki za przepis, przyda się! 🙂
Megi18845 w dniu 5 października 2018 o 10:48
Świetny przepis:)też lubię, ty jestes matka-nie-zwykla:):)
Dominika polsko-greckoLuckyinWorld w dniu 5 października 2018 o 10:53
Uwielbiam paprykę i chętnie wykonam taką pastę <3 dzięki za podrzucenie pomysłu
Megi18845 w dniu 5 października 2018 o 12:41
Proba nr2. Napusalam koment nie ma go????więc ponawiam. Przepis super, jesteś matka-NIE-zwykla
Nina Magdziak Nayeem w dniu 6 października 2018 o 12:40
Super! Dziekuje za przepis! Musze przyznać, ze nigdy nie robie przetworów. Zawsze przywozi mi je mama z Polski (robi rewelacyjnie!). Twoj przepis bardzo mi sie jednak podoba. Zrobie!
Karolina w dniu 6 października 2018 o 12:43
Szczerze to jeszcze nie robiłam sama przetworów;) Ale może się skuszę;)
krystynabozenna w dniu 6 października 2018 o 13:03
Szkoda ,że wcześniej na ten przepis nie trafiłam, ale zostawiłam na przyszły rok 🙂
Dziękuję za przepis 🙂
Magdalena Szymańska w dniu 8 października 2018 o 11:34
Noo kochana, idealna na moją zupę paprykowo-pomidorową 🙂
Aneta S. w dniu 28 października 2018 o 09:00
Pierwszy raz słyszę o takiej paście, ale brzmi fajnie.
Świat Toli w dniu 17 lutego 2019 o 17:21
Uwielbiam paprykę i potrawy z nią. To jedno z nielicznych warzyw, które lubię.
Bookendorfina Izabela Pycio w dniu 31 sierpnia 2020 o 08:52
Chętnie przygotuję taką pastę, samodzielnie sporządzona z pewnością lepiej smakuje niż kupna. 🙂