Placuszki babci Zosi z pełnoziarnistej mąki 

image_print

Proszę nie mylić z pancakesami, placuszki babci Zosi są dużo lepsze i zdrowsze. Potrzebujesz tylko 3 składników do ich wykonania 🙂 Też byłam zdziwiona, że tylko z 3 składników są zrobione.

  • bez proszku do pieczenia
  • bez sody

Babcia często je robi dla Miłka swojego prawnuczka. A my z mężem przy okazji 😉 kosztujemy. Miłek mówi, że te placuszki będą mu się już zawsze kojarzyć z ukochaną prababcią. Jednak smaki, zapachy zostają na zawsze w naszej głowie i kojarzymy je z konkretnymi osobami.

Powróćmy do przepisu 🙂

Na placuszki potrzebujesz

  • 1 jajko
  • 1 serek homogenizowany waniliowy 200g ( nie danio ) tylko z naszych polskich mleczarni.
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • odrobina oleju do smażenia.

placuszki

Przygotowanie

Jajko wbijamy do miski, dodajemy cały serek i dokładnie mieszamy widelcem do połączenia składników. Potem dodajemy po łyżce mąki za każdym razem mieszając, aby nam grudki nie powstały. Masa ma być gęściejsza niż na naleśniki. Rozgrzewamy patelnie i łyżką nakładamy masę. Placuszki smażymy na średnim ogniu/mocy z jednej strony aż będą zarumienione po czym przekładamy na drugą stronę. Dodatkiem do placuszków mogą być owoce, konfitury, bita śmietana, jogurt naturalny 🙂

Idealnie sprawdzają się jako deser czy śniadanie.
placuszki

Smacznego :),  odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa

https://www.facebook.com/jazwyklamatkaa/