Pora na Szarlotkę
Nadeszła jesień ?
Zauważyłeś/łaś 😉
W ten jesienny dzień chciałam Cię przywitać pysznym, tradycyjnym przepisem na Szarlotkę z Antonówek 🙂
Idealnie będzie się komponować z dobrą herbatką…. kocem i interesującą książką.
Kilka wiadomości o tej właśnie odmianie jabłek.
Antonówka jest jedną z najstarszych odmian jabłoni. Wywodzi się z regionu carskiej Rosji i okolic Kurylska.
Antonówka jest odmianą wyjątkowo odporną na mróz. Jej smak jest kwaskowaty, o kremowej barwie i kruchym miąższu. Gdy owoce są dojrzałe, wydzielają charakterystyczny, przyjemny zapach landrynek. Dla mnie to idealna odmiana jabłek do ciast i deserów, uwielbiam połączenie słodkiego z kwaśnym.
Pora na Szarlotkę
Zapraszam 🙂
Składniki
- Mąki 3 szklanki (500 gram)
- 5 jajek
- 200 gram cukru ( 120 do ciasta, 10 łyżek do jabłek, resztę dodamy do białek – to będzie około 2 łyżek )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 2 kg Antonówek – ewentualnie zgadzam się na szarą renetę 😉
- 100 gram rodzynek
- łyżka miodu
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy rodzinki, 10 łyżek cukru, łyżeczkę cynamonu i miodu. Antonówki podsmażamy tak aby nie wszystkie jabłka się rozpadły. W trakcie smażenia delikatnie mieszamy :), odstawiamy do wystygnięcia.
Zabieramy się za ciasto. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy 120 gram cukru, masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy 4 zółtka i całe jajko. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części po czym chowamy do zamrażalnika. ( jedną część wyjmiemy po 15 minutach, drugą po około 35 ).
Formę wysmarowałam odrobiną masła i obsypałam bułką tartą. Po 15 minutach wyjęłam jedną część ciasta, urywałam kawałki i wykleiłam spód formy. Ponakłuwałam ciasto widelcem i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam sam spód 15 minut. W tym czasie ubiłam w mikserze pianę z 4 białek. Ubijałam na najwyższych obrotach i stopniowo dodawałam resztę cukru która mi pozostała.
Wyjęłam formę z piekarnika. Na podpieczony spód ciasta wyłożyłam jabłka, potem na jabłka ubite na pianę białka. Wyjęłam z zamrażalki drugą część ciasta i starłam je na tarce o dużych oczkach. Całość włożyłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam koło godziny. Szarlotka gotowa.
Smacznego 🙂
Komentarze
Zwykła Matka w dniu 22 września 2017 o 07:09
Obiecałam córce, że w końcu zrobię jej ukochane ciacho z jabłkami 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 22 września 2017 o 12:30
Czyli będziecie jeść pyszne ciasto .Ja jutro już następną robię, Cały rok ulepszałam przepis 🙂
Karola Jusinska w dniu 23 września 2017 o 06:12
uwielbiam, nie moge sie oprzec, jestem szarlotkożerca. Sama tez robie dobra, ale wiadomo ze cudze lepiej smakuja
Jazwyklamatkaa w dniu 23 września 2017 o 07:28
O to witaj w Klubie haha szarlotkożerców 🙂 . Dziękuję za miły komentarz 🙂
Kasia w dniu 23 września 2017 o 06:22
Uwielbiam szarlotki. Przepis wykorzystam.:)
Zostaję ma Twoim smakowitym blogu.:)
Bookendorfina Izabela Pycio w dniu 23 września 2017 o 07:15
Jak bardzo szarlotka pasuje mi właśnie do jesieni, kojarzy się jednoznacznie z ta porą roku, choć smakuje wyśmienicie przez cały rok. 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 23 września 2017 o 07:25
A dziękuję Ci bardzo 🙂 smacznego . Jest mi niezmiernie miło 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 23 września 2017 o 07:24
Polecam szczerze 🙂 ja nie lubię słodkich ciast, a ta szarlotka jest kwaskowa.
Jazwyklamatkaa w dniu 23 września 2017 o 07:24
Tak 🙂 zgadzam się z Tobą. Z Antonówkami najlepsza 🙂
daughterofholygod w dniu 23 września 2017 o 07:15
Nie przepadam za tego typu ciastami, ale ten opis mnie przekonuje.
maluchwdomu1 w dniu 23 września 2017 o 08:00
Uwielbiam takie ciasto. Zwłaszcza na ciepło z lodami.
Jazwyklamatkaa w dniu 23 września 2017 o 09:47
🙂 mnie już na lody własnej roboty, nie starczyło czasu…..
Mayka.ok w dniu 23 września 2017 o 08:15
Uwielbiam szarlotkę ! Najlepsze ciasto na świecie…
momandlilgirl.pl w dniu 23 września 2017 o 08:34
Nie przepadam za szarlotką, ale tej bym chętnie spróbowała ????
Jazwyklamatkaa w dniu 23 września 2017 o 09:48
Takie Nasze Polskie 😉
Jazwyklamatkaa w dniu 23 września 2017 o 09:51
Więc 🙂 smacznego 🙂 szczerze polecam 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 23 września 2017 o 09:52
Ja teraz co Trzy dni jestem błagana żeby ją jeszcze upiec hihi :). Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂 miłego weekendu 🙂
Magda Ś. w dniu 23 września 2017 o 09:02
Ależ mi narobiłaś smaka, to już wiem jakie ciasto dziś będzie ????
beataherbata w dniu 23 września 2017 o 09:27
zrobię, czuję się na maksa zachęcona i nakręcona na nią haha u mnie chłopaki będą zachwycone bo lubią szarlotki, zresztą to głodomory i w wypiekach mych nie wybrzydzają ???? ale niestety umiem gotować co nie zawsze przekłada się pozytywnie na figurę mą ???? pozdrawiam serdecznie
Jazwyklamatkaa w dniu 23 września 2017 o 09:48
Polecam jest to bardzo smaczne połączenie słodkiego z kwaśnym 🙂
Michał W. w dniu 23 września 2017 o 11:53
Szarlotka jest najwspanialszym ciastem jakie kiedykolwiek powstało! Chyba nie potrafię bez niego żyć 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 24 września 2017 o 14:15
Panie 🙂 Michale następnym razem gdy upiekę szarlotkę, Serdecznie zapraszam 🙂 lub sama ją dostarczę 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 24 września 2017 o 14:19
Witaj w Klubie Krysiu 🙂
Karolina Mos w dniu 23 września 2017 o 17:48
Szarlotkę bardzo lubię, choć zwykle kupuję ją w cukierni ???? Może dzięki Twojemu przepisowi zmobilizuję się, by zrobić własną ????
Rodzice & Dzieci w dniu 23 września 2017 o 17:49
Wygląda pysznie i przepis nie wydaje się taki ciężki ????
Jazwyklamatkaa w dniu 24 września 2017 o 14:17
Szczerzę polecam 🙂 uwielbiamy tę szarlotkę 🙂
Paulina w dniu 23 września 2017 o 19:11
Od kilku dni mam ochote na ciasto, ale nie moglam sie zdecydowac co wybrac.
Wchodze tu i mam wszystko podane na tacy. Jutro zabieram się za robotę ????
Dzięki :*
Krystyna Bożenna Borawska w dniu 24 września 2017 o 07:39
Kocham jabłeczniki ???? Pycha ????
Jazwyklamatkaa w dniu 24 września 2017 o 14:17
Ja innych przepisów nie proponuję. Muszą być łatwe, bo ja również cały czas się uczę 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 24 września 2017 o 14:20
Oooo to zdrowia Ci życzę 🙂 i niech noga/ręka powróci do sprawności 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 24 września 2017 o 14:23
Dziękuję za odwiedziny 🙂 i zapraszam
elanoga w dniu 24 września 2017 o 12:20
No niech mi tylko ten gips ściągną i zaraz lecę robić szarlotkę!!
Martyna w dniu 24 września 2017 o 13:05
Uwielbiam szarlotkę! Moje ulubione ciasto! ❤ Chętnie skorzystam z Twojego przepisu ????
Jazwyklamatkaa w dniu 24 września 2017 o 14:18
A proszę Cię bardzo 🙂 i zapraszam częściej 🙂
elanoga w dniu 25 września 2017 o 14:09
Noga! I dziękuje;)
Jazwyklamatkaa w dniu 26 września 2017 o 09:11
Kasiu dziękuję :). Ja lubię tradycyjne przepisy. To trochę powrót do dzieciństwa 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 26 września 2017 o 09:15
To powinno zapisane w Ustawie 😉 haha
Jazwyklamatkaa w dniu 26 września 2017 o 09:15
Tylko Antonówki 🙂
Stella w dniu 24 września 2017 o 13:16
Zwykle jabłka do szarlotki tylko trę na tarce, ale może wypróbuję Twój przepis. Zbliżają sie urodziny syna ???? Ale fakt- gatunek jabłek ma znaczenie ????
Alina Dobrawa w dniu 24 września 2017 o 15:04
Jabłka na ciepło jak chyba nic innego na myśl przywodzą mi jesień ????
Właśnie szarlotka, czy prażone z cynamonem no uwielbiam pod każdą postacią :), a przepis wypróbuję niebawem ????
Anika Pietruszko w dniu 24 września 2017 o 15:34
Pychota! Zrobię na urodziny mojego taty w środę 🙂