Potrawka z zielonej soczewicy
Są takie dni kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie lub w międzyczasie chcemy coś zrobić. Stąd moja propozycja na potrawkę warzywno- mięsną z zieloną soczewicą. Ta potrawa jest bardzo prosta, jej plusem jest też niedrogi koszt.
U nas w domu często sięgamy po soczewicę, gdyż jest smaczna i zdrowa. Zawsze to odskocznia od ryżu, makaronu lub kasz ;).
Właściwości soczewicy
- źródło dobrze przyswajalnego białka
- zawiera kwas foliowy
- zawiera taninę (związek który chroni przed nowotworami)
- ma niską zawartość sodu i wysoką potasu.
- jest pomocna w leczeniu anemii, gdyż posiada sporą ilość żelaza
- może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego ( dla wegetarian lub dla ludzi którzy muszą ograniczyć białko zwierzęce )
Składniki
- Szklanka zielonej soczewicy
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 300g mięsa mielonego ( typ wedle uznania)
- natka pietruszki
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- zioła ( wedle uznania )
- łyżka masła
Porcja dla 3/4 osób 🙂
Przygotowanie
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą. Niech stoi w tej wodzie do momentu jej użycia. Cebulę drobno kroimy, na patelnie wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, wrzucamy cebulę i dusimy. Dodajemy mięso i podsmażamy około 7 minut. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, papryki i ziół np prowansalskich. W tym czasie marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy warzywa do patelni mieszamy, po około minucie dodajemy soczewicę.
Wszystko zalewamy wodą, tak aby tylko zakryła składniki, dodajemy troszkę sosu sojowego mieszamy. Wszystko ma się gotować tyle czasu ( na średnim ogniu ), aby woda została pochłonięta przez soczewicę. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec tuż przed podaniem kroimy zieloną pietruszkę i wrzucamy na wierzch potrawki.
Całość mieszamy i konsumujemy 🙂
Smacznego :), odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa
https://www.facebook.com/zwyklamatka/
Komentarze
Zwykła Matka w dniu 28 czerwca 2017 o 10:25
Brzmi super 🙂 Musze kiedyś wypróbować!
Jazwyklamatkaa w dniu 28 czerwca 2017 o 19:34
To jest proste danie, nam bardzo smakujé 🙂
Kasia Lorenc w dniu 29 czerwca 2017 o 08:37
Smaczna zdrowa i pożywna
Anna Kurtasz w dniu 29 czerwca 2017 o 08:45
Wygląda bardzo apetycznie!
Jazwyklamatkaa w dniu 29 czerwca 2017 o 09:49
Dziękuję I tak smakuje 🙂
Katarzyna R w dniu 29 czerwca 2017 o 09:55
Uwielbiam soczewicę, chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
kulinarnyJa w dniu 29 czerwca 2017 o 09:56
Dania jednogarnkowe to coś dla mnie. Uwielbiam takie szybkie i smaczne pomysły na obiad. Na pewno spróbuję. Pozdrawiam ????
mangopapaja w dniu 29 czerwca 2017 o 10:55
Jestem fanką soczewicy więc takie danie jak dla mnie w punkt, aczkolwiek najbardziej jesienią i zimą ????
Angelika w dniu 29 czerwca 2017 o 11:08
Powiem ci że na ten przepis już widzę kolejne zastosowanie jako całość może być farszem do warzyw np. papryki nadziewanej lub unowocześniona wersja gołąbków z kapusty ????
Madame Malonka w dniu 29 czerwca 2017 o 12:48
Myślę, że to bardzo fajna propozycja na letni obiad. Soczewicę mam w szafce więc chętnie się zainspiruję!
Jud w dniu 29 czerwca 2017 o 15:33
Ja ze względu na czas przyrządzania częściej korzystam z czerwonej soczewicy, ale tę zieloną też bardzo lubię. Pomysł na potrawę super ????
karoz2016 w dniu 29 czerwca 2017 o 19:02
Wygląda super! Zapisuję sobie kolejny pomysł na wykorzystanie soczewicy ???? Dziękuję!
pozytywnydom w dniu 29 czerwca 2017 o 19:48
Bardzo lubię soczewicę, ale w takiej formie nie jadłam. Myślisz, że nadaje się też czerwona?
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 30 czerwca 2017 o 09:00
Uwielbiam soczewicę! Najchętniej jem zieloną w sałatce albo czerwoną w zupie. Twoja wersja zapowiada się przepysznie ????
Jazwyklamatkaa w dniu 2 lipca 2017 o 06:08
Jest prosta 🙂 I to też jej zaleta 🙂
FeminaSum.pl (@FeminaSum) w dniu 20 sierpnia 2017 o 19:00
Dotychczas nie przyszło mi do głowy łączyć soczewicę z mięsem, bo używałam zamiennie. Ale może zaryzykuję?
Jazwyklamatkaa w dniu 20 sierpnia 2017 o 20:20
Zaryzykuj 🙂
Natalia w dniu 4 września 2017 o 17:14
Wygląda pysznie, ale ja mam pytanie (pewnie głupie). Gdzie się kupuje taką soczewicę? Szczerze przyznam, że nie mam pojęcia, bo nie widziałam ani w warzywniaku ani w markecie, ale bardzo prawdopodobne, że jak nie zwracałam uwagi to nie rzuciła mi się w oczy.
Jazwyklamatkaa w dniu 10 września 2017 o 16:13
W każdym markecie, na targu itd 🙂