Potrawka z zielonej soczewicy

Są takie dni kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie lub w międzyczasie chcemy coś zrobić. Stąd moja propozycja na potrawkę warzywno- mięsną z zieloną soczewicą. Ta potrawa jest bardzo prosta, jej plusem jest też niedrogi koszt.

U nas w domu często sięgamy po soczewicę, gdyż jest smaczna i zdrowa. Zawsze to odskocznia od ryżu, makaronu lub kasz ;).

Właściwości soczewicy

  • źródło dobrze przyswajalnego białka
  • zawiera kwas foliowy
  • zawiera taninę (związek który chroni przed nowotworami)
  • ma niską zawartość sodu i wysoką potasu.
  • jest pomocna w leczeniu anemii, gdyż posiada sporą ilość żelaza
  • może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego ( dla wegetarian lub dla ludzi którzy muszą ograniczyć białko zwierzęce )

Składniki

  • Szklanka zielonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 300g mięsa mielonego ( typ wedle uznania)
  • natka pietruszki
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • zioła ( wedle uznania )
  • łyżka masła

Porcja dla 3/4 osób 🙂

Przygotowanie

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą. Niech stoi w tej wodzie do momentu jej użycia. Cebulę drobno kroimy, na patelnie wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, wrzucamy cebulę i dusimy. Dodajemy mięso i podsmażamy około 7 minut. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, papryki i ziół np prowansalskich. W tym czasie marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy warzywa do patelni mieszamy, po około minucie dodajemy soczewicę.

soczewicy

Wszystko zalewamy wodą, tak aby tylko zakryła składniki, dodajemy troszkę sosu sojowego mieszamy. Wszystko ma się gotować tyle czasu (  na średnim ogniu ),  aby woda została pochłonięta przez soczewicę.  Od czasu do czasu mieszając. Na koniec tuż przed podaniem kroimy zieloną pietruszkę i wrzucamy na wierzch potrawki.

Całość mieszamy i konsumujemy 🙂

soczewicy

Smacznego :), odwiedź mnie również na Facebooku Ja Zwykła Matkaa
https://www.facebook.com/zwyklamatka/