Przekąska-wiatraczki z warzywami
Przekąska-wiatraczki z warzywami – ciepłe lub zimne małe danie na „jeden kęs”. Świetnie się sprawdza na każdą imprezę. Przekąska powinna być kolorowa, różnorodna i przyciągać wzrok potencjalnego konsumenta ;).
Zapraszam na przepis, dla wegetarian i mięsożerców ;).
Składniki
- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- 3 czerwone papryki
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- bazylia do przystrojenia
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
Przygotowanie
Paprykę myjemy i osuszamy. Opiekamy w rozgrzanym piekarniku, tak aby skórka była czarna. Ja piekłam na funkcji grill około 15 minut. Paprykę zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie obieramy resztę warzyw i ścieramy na tarce. Pora kroimy w krążki dosyć cienkie. Wszystko wrzucamy na patelnię i delikatnie podsmażamy przez chwilę. Potem doprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Dodajemy wody i dusimy warzywa pod pokrzykryciem. W międzyczasie obieramy i kroimy paprykę w drobną kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie, zostawiamy do ostudzenia. Ciasto francuskie kroimy, na kwadraty 10-centymetrowe. Każdy kwadrat nacinamy na rogach na długość około 6 cm. Rogi zawijamy i sklejamy w środku tak, aby powstały wiatraczki. Na środku każdego wiatraczka nakładamy farsz. Układamy je na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wiatraczki pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu wiatraczki dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Komentarze
Małgorzata Hert w dniu 25 stycznia 2018 o 13:07
No proszę, tak proste a ta jakie urocze. Z ciasta francuskiego można tyle wyczarować…
Klaudyna Maciąg w dniu 25 stycznia 2018 o 13:12
O rety, wygląda świetnie! Uwielbiam ciasto francuskie za jego wszechstronność i to, że bardzo szybko można z niego wyczarować coś efektownego i ultrasmacznego ???? Szkoda, że mój piekarnik świruje i nie jest w stanie czegoś zrobić tak ładnie, jak Twój.
BEATA REDZIMSKA w dniu 25 stycznia 2018 o 14:13
Jak ona uroczo prezentuje sie na talerzu, cos idealnego na takie troche dystyngowane przyjecie.
Dorota w dniu 25 stycznia 2018 o 14:35
Świetnie wyglądają i tak pewnie smakują, dzięki za przepis 🙂
Sylwia w dniu 25 stycznia 2018 o 15:08
Danie z pomysłem 🙂 Masz rację, teraz smak już nie wystarczy
Gosia w dniu 25 stycznia 2018 o 17:45
Wyglądają mega apetycznie, zapisuje na zaś.
Magda M. blog w dniu 26 stycznia 2018 o 04:07
Pychota! Lubię takie przekąski. Choć chyba wolałabym na słodko 🙂
Vai Bewitched w dniu 26 stycznia 2018 o 05:38
Prosto i w punkt. Efekt wygląda smakowicie.
Klayduia w dniu 26 stycznia 2018 o 05:52
Uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego ???? myślę że te również przypadły mi do gustu 🙂 na jakąś imprezę będzie jak znalazł ????
Aneta Grenda w dniu 26 stycznia 2018 o 06:24
Prezentują się świetnie. Mogą być świetnym elementem imprezowego stołu, ale i też przekąski dla dwojga. A do tego tak naprawdę wiele możliwości wyboru składników. Super 🙂
Zwykła Matka w dniu 26 stycznia 2018 o 12:19
Myślę, ze mąż byłby zachwycony takim przekąśkami 🙂
Joanna w dniu 26 stycznia 2018 o 13:48
Fajne, to! W zasadzie można robić z wszystkim i pewnie będzie dobrze smakować.
Jazwyklamatkaa w dniu 26 stycznia 2018 o 18:18
Dokładnie 🙂 choć przeważnie wszyscy robią wiatraczki na słodko 🙂
prawniczybelkot w dniu 26 stycznia 2018 o 14:40
wygląda przepysznie 🙂
Pamela w dniu 27 stycznia 2018 o 07:24
Może być pyszne ????
blogmamapl w dniu 27 stycznia 2018 o 07:58
Super przekąska, wygląda smakowicie. Oczywiście spróbuję zrobić u siebie, jednak bez pora bo nie lubię;-) Dziękuję za przepis!;-)
Pozdrawiam,
balkanyrudej w dniu 27 stycznia 2018 o 08:12
Z ciasta francuskiego można wyczarować tyle spektakularnych dań i do tego prostych. Wiatraczki są śliczne 🙂
ProstooFinansach w dniu 27 stycznia 2018 o 08:19
Bardzo fajny pomysł. Super wygląd. Środek, farsz można zmieniać a wrażenie pozostanie nadal spektakularne.
Save the Magic Moments w dniu 27 stycznia 2018 o 09:20
Wyglądają pięknie, ale nie kupuję ciasta francuskiego. Jest mega niezdrowe, a dziecku podajemy tylko świeże, zdrowe, nieprzetwarzane produkty.
Mayka.ok w dniu 27 stycznia 2018 o 09:24
Faktycznie fajna przekąska na imprezę:)
Monika w dniu 27 stycznia 2018 o 12:16
Znam te wiatraczki i lubię, ale zawsze na środku był dżemik 😉