Przekąska-wiatraczki z warzywami

Przekąska-wiatraczki z warzywami – ciepłe lub zimne małe danie na „jeden kęs”. Świetnie się sprawdza na każdą imprezę. Przekąska powinna być kolorowa, różnorodna i przyciągać wzrok potencjalnego konsumenta ;).

Zapraszam na przepis, dla wegetarian i mięsożerców ;).

Składniki

  • jedno opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 czerwone papryki
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • bazylia do przystrojenia
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy

przekąska-wiatraczki z warzywami
Przygotowanie

Paprykę myjemy i osuszamy. Opiekamy w rozgrzanym piekarniku, tak aby skórka była czarna. Ja piekłam na funkcji grill około 15 minut. Paprykę zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie obieramy resztę warzyw i ścieramy na tarce. Pora kroimy w krążki dosyć cienkie. Wszystko wrzucamy na patelnię i delikatnie podsmażamy przez chwilę. Potem doprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Dodajemy wody i dusimy warzywa pod pokrzykryciem. W międzyczasie obieramy i kroimy paprykę w drobną kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie, zostawiamy do ostudzenia. Ciasto francuskie kroimy, na kwadraty 10-centymetrowe. Każdy kwadrat nacinamy na rogach na długość około 6 cm. Rogi zawijamy i sklejamy w środku tak, aby powstały wiatraczki. Na środku każdego wiatraczka nakładamy farsz. Układamy je na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wiatraczki pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu wiatraczki dekorujemy listkami świeżej bazylii.

przekąska-wiatraczki z warzywami
Smacznego!