Przekąska-wiatraczki z warzywami
Przekąska-wiatraczki z warzywami – ciepłe lub zimne małe danie na „jeden kęs”. Świetnie się sprawdza na każdą imprezę. Przekąska powinna być kolorowa, różnorodna i przyciągać wzrok potencjalnego konsumenta ;).
Zapraszam na przepis, dla wegetarian i mięsożerców ;).
Składniki
- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- 3 czerwone papryki
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- bazylia do przystrojenia
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
Przygotowanie
Paprykę myjemy i osuszamy. Opiekamy w rozgrzanym piekarniku, tak aby skórka była czarna. Ja piekłam na funkcji grill około 15 minut. Paprykę zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie obieramy resztę warzyw i ścieramy na tarce. Pora kroimy w krążki dosyć cienkie. Wszystko wrzucamy na patelnię i delikatnie podsmażamy przez chwilę. Potem doprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami. Dodajemy wody i dusimy warzywa pod pokrzykryciem. W międzyczasie obieramy i kroimy paprykę w drobną kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie, zostawiamy do ostudzenia. Ciasto francuskie kroimy, na kwadraty 10-centymetrowe. Każdy kwadrat nacinamy na rogach na długość około 6 cm. Rogi zawijamy i sklejamy w środku tak, aby powstały wiatraczki. Na środku każdego wiatraczka nakładamy farsz. Układamy je na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wiatraczki pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu wiatraczki dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Komentarze
buszujwkuchni w dniu 27 stycznia 2018 o 13:16
Świetnie wyglądają! Zapisuję przepis i będę robić! ????
TosiMama w dniu 27 stycznia 2018 o 22:19
Mniam! Wygląda przepysznie! Muszę pamiętać o nich, kiedy będę szukać pomysłu na przekąskę:)
Aleksandra Bohojło / Esencja w dniu 28 stycznia 2018 o 00:11
Bardzo fajny pomysł na przygotowanie szybkiej przekąski np. dla gości. Ciasto francuskie to wdzięczna baza do wielu dań niekoniecznie na słodko.
Asia | super-synowie.pl w dniu 28 stycznia 2018 o 10:00
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny materiał na rożnego rodzaju przekąski. Wiatraczki wyglądają bardzo efektownie ???? Ja często robię tez zawijasy lub tartę na cieście francuskim.
Po prostu MAMA w dniu 29 stycznia 2018 o 00:30
Świetny pomysł- dzieciakom też powinny przypaść do gustu!
https://nieperfekcyjna-pani-domu.blogspot.com w dniu 29 stycznia 2018 o 18:54
Wygląda smakowicie i nie wydaje się zbyt skomplikowane więc to przepis dla mnie bo ostatnio intensywnie uczę się gotować
Będę musiała wyprobowac
Z Kuchni Do Kuchni w dniu 30 stycznia 2018 o 08:28
Proste, efektowne, pyszne!!!
I LOVE LIFE w dniu 30 stycznia 2018 o 08:37
Super inspiracja!!
Ania w dniu 30 stycznia 2018 o 09:16
Pomysłowa przekąska i można zaskoczyć niespodziewanych gości ????????
Mariola Grzeda w dniu 30 stycznia 2018 o 09:58
wspaniały pomysł
Angelika w dniu 30 stycznia 2018 o 10:33
Bardzo urocze wiatraczki i pomimo ze zawsze robilam na slodko, slona wersja również do mnie przemawia a nawet bardzo milo sie usmiecha 🙂 chyba chce i u mnie zagoscic 🙂
Anna Bednarczyk w dniu 30 stycznia 2018 o 10:43
Wyglądają obłędnie i w dodatku są proste w przygotowaniu. To co lubię!
Ewelina w dniu 30 stycznia 2018 o 11:37
Wyglądają pięknie, zachwycą wszystkich gości 😉
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa w dniu 30 stycznia 2018 o 13:56
Wiatraczki wyglądają bardzo efektownie. Świetny pomysł miałaś 🙂
Julita w dniu 30 stycznia 2018 o 16:11
Bardzo fajne urozmaicenie 🙂 Świetny pomysł z formą wiatraczków 🙂
Edyta Mój kawałek podłogi w dniu 30 stycznia 2018 o 21:43
Bardzo fajny pomysł i prezentują się też interesująco i oryginalnie 🙂
Sylwia w dniu 6 lutego 2018 o 21:41
Ale mi smaka narobiłaś!!!
Zrobię sobie! 🙂
Agnieszka/Agumama w dniu 11 lutego 2018 o 10:48
Bardzo efektowna przekąska 🙂 Myślę, że nadaje się zarówno dla dzieci jak i na „dorosłe” spotkanie 🙂
Kasia z frontdomowyPL w dniu 11 lutego 2018 o 11:07
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!
Marta Kraszewska Rudym spojrzeniem w dniu 11 lutego 2018 o 22:32
Piękne wiatraczki! Wyglądają naprawdę efektownie.
matkaa w dniu 12 lutego 2018 o 13:32
I do tego bardzo proste 🙂