Pulpety z amarantusem owinięte cukinią w beszamelu

Nie jesteśmy Wegetarianami, nie wiem czy to źle czy dobrze. Mój 7 latek lubi mięso. Mój mąż lubi mięso, jego ojciec lubi mięso, jego dziadek i pradziadek też lubili mięso ;). Stąd moje wariacje na temat pulpetów.

P.S. miało być DZIAD i PRADZIAD :D, mąż zrobił się jakiś wrażliwy i kazał zmienić ;).

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanki
  • trzepaczkę

SKŁADNIKI

  • cukinia ( pokrojona w długie cienkie plastry)
  • ser żółty ( starty np. Gouda)

Pulpety

  • 1 jajko
  • mięso mielone ( indyk, łopatka ) w sumie 600g
  • 1 cebula posiekana
  • około 100 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki amarantusa lub 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sos beszamelowy

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE

W średnim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinię harujemy w naczyniu z zimną wodą.

Na patelni dodajemy masło i podsmażamy posiekaną cebulę. Cebulę przekładamy do misieczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Z farszu formujemy pulpeciki. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. W naczyniu żaroodpornym ukladamy pulpeciki owinięte cukinią zachowując małe odstępy.

pulpety

Sos beszamelowy

Rozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wlewamy powoli do naczynia tak aby sos znalazł się pomiędzy pulpetami.

pulpety

Posypujemy starym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180-200 termoobieg) i pieczemy 30 minut.

pulpetypulpety

SMACZNEGO 🙂