Pulpety z amarantusem owinięte cukinią w beszamelu
Nie jesteśmy Wegetarianami, nie wiem czy to źle czy dobrze. Mój 7 latek lubi mięso. Mój mąż lubi mięso, jego ojciec lubi mięso, jego dziadek i pradziadek też lubili mięso ;). Stąd moje wariacje na temat pulpetów.
P.S. miało być DZIAD i PRADZIAD :D, mąż zrobił się jakiś wrażliwy i kazał zmienić ;).
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanki
- trzepaczkę
SKŁADNIKI
- cukinia ( pokrojona w długie cienkie plastry)
- ser żółty ( starty np. Gouda)
Pulpety
- 1 jajko
- mięso mielone ( indyk, łopatka ) w sumie 600g
- 1 cebula posiekana
- około 100 ml przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki amarantusa lub 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Sos beszamelowy
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
W średnim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. W gotującej się wodzie blanszujemy cukinię pokrojoną w paski. Zblanszowaną cukinię harujemy w naczyniu z zimną wodą.
Na patelni dodajemy masło i podsmażamy posiekaną cebulę. Cebulę przekładamy do misieczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Z farszu formujemy pulpeciki. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. W naczyniu żaroodpornym ukladamy pulpeciki owinięte cukinią zachowując małe odstępy.
Sos beszamelowy
Rozpuszczamy masło tak, by się nie zrumieniło, dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy zimne mleko, gotując, cały czas mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wlewamy powoli do naczynia tak aby sos znalazł się pomiędzy pulpetami.
Posypujemy starym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180-200 termoobieg) i pieczemy 30 minut.