Rabarbarowiec z bezą
Mamy w kuchni sezon na rabarbar, słów kilka o tym warzywie.
Rabarbar jest warzywem sezonowym, zwanym też rzewieniem. Pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.
Rabarbar ma w sobie dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C oraz beta-karotenu. Jest niskokaloryczny – ma zaledwie 20 kcal w 100 g – i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię. Osoby mające problemy z nerkami lub chorujące na reumatyzm, nie powinny go nadużywać. Gdyż posiada on kwas który przekształca się w szczawian wapnia, ten odkłada się w nerkach tworząc kamienie. Ma on również właściwości przeczyszczające.
Mi osobiście rabarbar kojarzy się z błogim dzieciństwem. Zapraszam do wypróbowania przepisu który dostałam od koleżanki.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła, zimnego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zastawić do bezy)
RABARBAR
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 słoik (200 g) konfitury pożeczkowej
- 3 łyżki płatków migdałów
BEZA
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Spód ciasta: Mąki pszenną i ziemniaczaną przesiałam do miski, dodałam drobno pokrojone zimne masło. Następnie wsypałam cukier, sól i proszek do pieczenia. Wszystko wyrabiałam rękoma, powstała lekka kruszonka. Dodałam żółtka i zagniotłam szybko ciasto.
Formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Ciasto można rozwałkować, ja lepiłam spód ręcznie. Zanim się piekarnik nagrzeje (170 stopni – góra – dół) Ciasto w formie włożyłam do lodówki. Przed samym włożeniem do piekarnika, podziurkowałam widelcem ciasto. Piekłam przez 20 minut.
Rabarbar umyłam, osuszyłam, odciełam liście i łodygi. Rabarbar pokroiłam w kostkę na 1 cm. Włożyłam do miski, do tego wsypałam mąkę ziemniaczaną, cynamon, wymieszałam. Dodałam połowę konfitury i znowu wymieszałam.
Przygotowanie Bezy
Białka ubiłam na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawałam cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Po około 2/4 minutach dodałam mąkę ziemniaczaną i miksowałam przez pół minuty.
Podpieczony spód posmarowałam resztą konfitury, wyłożyłam rabarbar, na wierzch rozłożyłam bezę, posypałam płatkami migdałów i wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyłam temp. do 70 stopni i przełączyłam na (termoobieg), i suszyłam bezę około 15 minut. Wyjmujemy z pierkarnika I delektujemy się kawkowo-słodkim smakiem.
Smacznego 🙂