Roladki z indyka na musie z selera naciowego

image_print

Z selerem naciowym zaprzyjaźniłam się w kuchni parę lat temu. Od tego czasu odkrywamy zastosowanie tego warzywa w różnych potrawach. Seler naciowy ma aż 86 cennych składników, jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Seler posiada najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Jest mało kaloryczny, ma właściwości oczyszczające 🙂
Poniżej przepis na Roladki z indyka na Musie z selera naciowego:

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 5/6 łodyg selera naciowego
  • 1 średni ziemniak
  • 300g fileta z indyka
  • 6 cienkich plasterków szynki szwardzwaldzkiej lub beconu
  • 1 łyżka masła
  • Pesto zielone ( do posmarowania indyka)
  • Rukola do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojonego w nieduże kawałki selera i ziemniaka. Smażymy nie rumieniąc przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy do patelni wodę tak aby przykryła warzywa, lepiej mniej niż za dużo, dodajemy łyżkę masła. Posolić i popieprzyć do smaku, dusimy około 15minut, aż warzywa będą miękkie. Chwilkę wystudzić, zmiksować i dodatkowo przetrzeć przez sito, gdyż trzeba wyeliminować włókna selera. Indyka pokroić w plastry, rozbić mięso tłuczkiem. Rozbite kawałki posmarować delikatnie zielonym pesto, zwinać w roladki. Po czym owijamy szynką szwardzaldzką. Jeśli widnieje taka potrzeba spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy olej tak około 1/2cm i smażymy. Wykładamy roladki na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wyjmujemy wykałaczki i komponujemy danie. Talerz smarujemy musem, wykładamy roladki, dekorujemy rukolą. Podajemy z ryżem.

roladki z indyka

roladki z indyka

Smacznego