Roladki z indyka na musie z selera naciowego
Z selerem naciowym zaprzyjaźniłam się w kuchni parę lat temu. Od tego czasu odkrywamy zastosowanie tego warzywa w różnych potrawach. Seler naciowy ma aż 86 cennych składników, jest w nim dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Seler posiada najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Jest mało kaloryczny, ma właściwości oczyszczające 🙂
Poniżej przepis na Roladki z indyka na Musie z selera naciowego:
SKŁADNIKI
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 5/6 łodyg selera naciowego
- 1 średni ziemniak
- 300g fileta z indyka
- 6 cienkich plasterków szynki szwardzwaldzkiej lub beconu
- 1 łyżka masła
- Pesto zielone ( do posmarowania indyka)
- Rukola do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojonego w nieduże kawałki selera i ziemniaka. Smażymy nie rumieniąc przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy do patelni wodę tak aby przykryła warzywa, lepiej mniej niż za dużo, dodajemy łyżkę masła. Posolić i popieprzyć do smaku, dusimy około 15minut, aż warzywa będą miękkie. Chwilkę wystudzić, zmiksować i dodatkowo przetrzeć przez sito, gdyż trzeba wyeliminować włókna selera. Indyka pokroić w plastry, rozbić mięso tłuczkiem. Rozbite kawałki posmarować delikatnie zielonym pesto, zwinać w roladki. Po czym owijamy szynką szwardzaldzką. Jeśli widnieje taka potrzeba spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy olej tak około 1/2cm i smażymy. Wykładamy roladki na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wyjmujemy wykałaczki i komponujemy danie. Talerz smarujemy musem, wykładamy roladki, dekorujemy rukolą. Podajemy z ryżem.
Smacznego
Komentarze
Marlena w dniu 20 kwietnia 2017 o 07:25
O mamusiu! Zjadłoby się! ????
super dzieciaczki w dniu 20 kwietnia 2017 o 09:33
Wyglądają przepysznie. Smaka mi narobiłaś ????
Zwykła Matka w dniu 21 kwietnia 2017 o 07:05
Uwielbiam roladki, kocham paprykę 🙂
Jazwyklamatkaa w dniu 21 kwietnia 2017 o 07:16
Ze mnie to kuchara jest ;). Lubie karmić ludzi. Pozdrawiam 🙂
matka w pigułce w dniu 23 kwietnia 2017 o 19:14
Muszę kiedyś zrobić. 🙂 Przepis się przyda.
Gosia Ostrowska w dniu 3 września 2017 o 03:12
Uwielbiam wszelkiego rodaju kombinacje. Wygląda to smakowicie.
Jazwyklamatkaa w dniu 3 września 2017 o 09:45
Dziękuję 🙂 szczerze polecam