Sałatka na Wielkanoc
Zapraszam Cię na pyszną sałatkę. To idealna sałatka na Wielkanoc i nie tylko. Często podajemy ją również podczas rodzinnych imprez.
Składniki
- 5 jajek
- 2 serki topione ementaler (wcześniej zamrozić)
- 2 średnie cebule
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 30 dag szynki konserwowej w całości
- 4 średnie marchewki
- szczypiorek
- 300 ml majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Przygotowanie
Sałatka warstwowa
- Jajka ugotujemy na twardo.
- Wystudzone obieramy ze skorupek.
- Marchewkę gotujemy nieobraną.
- Marchewkę, ogórki, cebulę, szynkę i szczypior kroimy w drobną kostkę.
- Sos: majonez połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem.
- Białka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Będzie to pierwsza i przedostatnia warstwa. Dlatego dzielę białka, najpierw ścieram 3 potem 2.
Ułożenie sałatki
- białka
- cienka warstwa sosu
- szynka
- zamrożone serki topione starte na tarce o grubych oczkach
- cebula
- ogórki
- warstwa sosu
- marchewka
- cienka warstwa sosu
- białka
- żółtka starte na tarce o drobnych oczkach
- szczypiorek
Życzę smacznego